Duminicile din spatele blocului
Navighează pe-o pagină de carte 13 iunie 2012 Niciun comentariu la Duminicile din spatele blocului 4„Oamenii” lui Mihai Mateiu joacă roluri cotidiene, banale chiar, dar sînt surprinși în momentele cele mai ciudate, unele fatidice, dominate de frică, nenoroc sau deznădejde. Cartea, apărută la editura Casa de Pariuri Literare în seria „Proză”, colecția „Minutar”, propune spre lectură 13 povești de cîteva pagini.
Ce te surprinde din primele fraze ale acestui debut literar este claritatea și precizia cu care autorul își descrie personajele, obiceiurile lor și imaginile care-i înconjoară. Citind cartea parcă îți recunoști propriile gesturi de uneori sau măcar cele ale unui prieten apropiat, gesturi pe care le găsești simpatice sau care te enervează la culme. Imagini precum „scrîșnetul ghetelor îi amintește de alte vremuri” sau „apucă telecomanda de pe bufet și apasă expert butonul cu numărul 4” îți deșteaptă în minte acel imaginar colectiv la care chiar dacă nu ai contribuit cu siguranță te raportezi fără să vrei. Și nu poți să nu vizualizezi reprezentări atît de bine descrise ca „rămîne o vreme singur, privind copacii smulși din beznă de sclipirea intermitentă a girofarului”.
Este de apreciat și scriitura limpede, fără clișee, fără înflorituri și detalii inutile, lipsită de imagini care nu fac decît să îngreuneze lectura și de încercări literare doar de dragul de a părea talentat. Autorul își adaptează stilul narativ după situația descrisă. În povestirea „Moș Crăciun”, de exemplu, Mateiu intră în mintea copilului – personaj.
„Oamenii” lui Mihai Mateiu nu încearcă să transmită nimic a-tunci cînd nu au. Textele nu au neapărat o morală sau un mesaj sublim, sînt povești și atît, lucru pozitiv într-un spațiu autohton literar în care mulți se cred filosofi și vor să dea sentințe moralizatoare prin povești cu forțat caracter universal.
Poate cea mai „profundă” e „duminicile”, poveste care impresionează atît prin tehnica narativă cît și prin subiectul, deși simplu, abordat. Cine nu se rătăcește duminici, sîmbete, joi sau luni la rînd în drum sau dinspre muncă, închipuindu-și scenarii perfecte pentru o viață degeaba.
Adaugă un comentariu