TABLETĂ – Pedeapsa de la viață

Supliment Niciun comentariu la TABLETĂ – Pedeapsa de la viață 9

Foarte tîrziu am înțeles ce în­seam­nă discriminarea. Lucru ru­și­nos pentru mine, pentru că nu m-am sin­chisit niciodată să înțeleg termenul și să-mi dau seama cînd cineva a fost discriminat. Asta pentru că atunci cînd fetele din fața blocului rîdeau de Ana pentru că a venit cu pîine cu margarină la picnicul de primăvară, eu rîdeam cot la cot cu ele.

Ana ne răs­pundea sec: „Nu a avut mama ce să-mi pună altceva”. Abia atunci îi întindeam o felie de portocală de la mine. Deși era cea mai bună prie­te­nă a mea și deseori o jigneam că avea tenul mai închis la culoare, Ana nu se supăra niciodată. Știa că nu o fac cu rea intenție și că în cinci minute ne vom împăca. Și nu rîdeam de ea doar de asta. Deseori îi puneam interdic­ție de a se juca cu noi pentru că ea ni­cio­dată nu avea jucării. Se întorcea și pleca de-și găsea alți parteneri de joa­că, dar a doua zi tot la noi se în­tor­cea. Ea nu mergea cu noi în excursie și, atunci cînd vorbeam de ea pe as­cuns, o făceam „țigancă” pentru că nu avea bani. Ciudat e că atunci cînd ră­mî­neam singure, Ana nu mai era pentru mine „țigancă” și săracă, ci o ve­deam ca pe o persoană normală. Nu la fel fă­ceam și cînd apăreau celelalte fete.

De mult nu mai auzisem de ea. Acum două săptămîni am întîlnit-o în locul în care o lăsasem. Mi-a zîm­bit larg, spunîndu-mi că îi era dor de mine. Am fost așa de surprinsă de no­ua Ana încît am uitat de zvo­nu­ri­le pe care le răspîndeam prin fața blo­cu­lui cînd eram mică. Atunci spu­neam că ar avea păduchi și nicioda­tă nu o strîngeam în brațe. Acum nici nu m-am mai gîndit la asta, eram doar bucuroasă că o pot vedea. Mi-a zis apoi că deși are doar 19 ani, se duce din nou în Italia, să mun­ceas­că și că asta face de cînd a devenit ma­joră ca să poată trece granița și că probabil va avea grijă de vreo bă­trînă. Era fericită că va avea banii ei, asta chiar dacă a renunțat la liceu. Atunci am pus capul în pămînt și mi-am dat seama că eu încă stau pe banii mamei, pe cînd pe Ana viața grea a învătat-o să muncească de mi­că. Oare a discriminat-o?

Alexandra ȘANDRU

Autor:

Opinia Studențească

Revistă săptămînală de actualitate, reportaj și atitudine studențească, editată de studenți ai Departamentului de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”.

Adaugă un comentariu

Etichete:

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top