Paranteză gastronomico-redacțională

Opinia 400 Niciun comentariu la Paranteză gastronomico-redacțională 57

Mi-ar plăcea să-i văd pe Păuleț, Olariu, Lupu, Gurescu, Vdovii, Con­druc și tot neamul lor cel opinist în si­tu­ația mea de-acum, cînd tocmai am fost rugat să-mi exercit, cît mai simpa­tic cu putință, rolul de mumie re­dac­ți­o­nală. Știu că viitorul lucrează în fa­voa­rea lor, așa cum și trecutul le va de­veni – măcar la numere omagiale – a­li­at. Și-mi place să cred că, peste vreo 200 de numere, își vor scoate de la dos­pit amintirile, cu acea plăcere pe care doar cei din tagma „opiniștilor” re­u­șesc s-o înțeleagă. Iar amintirile au da­rul ăsta parșiv: cu cît le lași mai mult să stea, cu atît își măresc volumul. Drept urmare, îmi permit să vă dezvălui re­țe­ta de „opinist”, așa cum am trăit-o eu și am văzut-o coaptă și rumenă:

Luați dumneavoastră vreo 300 de gra­me de Cătălin Chirilă, pe care îl stre­curați și-apoi îl cerneți cu o lingu­riță de Bogdan Lupescu și-ncă una de Daniel Șandru; în timpul ăsta, ca să nu stați degeaba, fierbeți într-un ibric 140 de mililitri de Dana Nica, Costică An­drei, Manuela Andrei și Mihai Ghi­duc; turnați mililitrii peste chirili, lu­pești și șandri, amestecați progresiv cu de­getele și – e-sen-ți-al! – puneți și un pa­chețel de Boieru în amestec, că, fără el, se cruzește totul și-o să vă luați cu mîi­nile de baticuri; lăsați mixul la cres­cut vreun ceas și nu uitați să-l a­co­pe­riți cu un ștergar înmuiat în umor, ne­bu­nie, țăcăneală și scrum de țigară; cît timp crește aluatul, puteți face ca Lu­pu al vostru (și precum Costache al lui Păstorel Teodoreanu), și-anume, să vă turnați un păhărel de pelin; cînd cre­deți că v-ați revenit, puteți să faceți a­mestecul, pe care apoi o să-l trîntiți cu grijă peste aluatul gata preparat: ha­za­pari, cobuji, butnari, chiruți, sa­vi­tești, țuțuieni, flori, bugegi, onofrei, ioli, coci, jalbe, rotari, odobești, udișteni, si­mini și ce mai găsiți dumneavoastră prin cămară că, doar se-nțelege!, pentru așa o capodoperă vă trebuie multe in­grediente; în final, creșteți temperatura la 220 de grade și lăsați totul acolo vreo șase ani, numai cît să nu se ardă.

Poftă bună!

Alex SAVITESCU

Autor:

Opinia Studențească

Revistă săptămînală de actualitate, reportaj și atitudine studențească, editată de studenți ai Departamentului de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”.

Adaugă un comentariu

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top