La Palatul Copiilor, cartea poartă pălăria lui Guguță

Festivalul Internațional al Educației Niciun comentariu la La Palatul Copiilor, cartea poartă pălăria lui Guguță 28

Timp de o săptămână, începînd cu 15 iunie, Palatul Copiilor din Iași a devenit un palat al cărții, odată cu evenimentele organizate în cadrul Festivalului de Carte și Autori pentru Copii și Adolescenți. Pe durata celor șapte zile cît au ținut manifestările, personalități importante ale culturii românești au participat la conferințe, discuții libere și lansări de volume, au citit povești sau au recitat poezii, toate acestea pentru a încerca să le aprindă celor mici scînteia dragostei.

Însoțiți fie de părinți, fie de educatori și învățători, zeci de prichindei au venit vineri, 15 iunie, pentru a se întîlni cu Guguță și cu „tatăl” său, Spiridon Vangheli. Înainte de începerea lansării de carte, cortul în care urma să se desfășoare evenimentul a devenit cazemată pentru copii. Cu cartea la subraț, micuții nu au putut sta însă cuminți și, asemeni personajului pe care au venit să-l întîlnească, s-au ținut de năzdrăvănii, tresărind speriați de fiecare dată cînd un balon pocnea. Auzind însă limba engleză, l-au ascultat atenți pe Lordul David Trimble, care a fost prezent la începutul conferinței. Deși nu au înțeles ce le-a spus fostul prim ministru al Irlandei, translatorul le-a deslușit faptul că acesta se bucură „nespus să mă aflu aici. Vă mulțumesc că m-ați invitat să particip la acest eveniment. Este pentru prima dată cînd mă aflu în Iași și este un oraș foarte frumos, mai ales cînd este atît de cald și de plăcut. Eu locuiesc în nordul Irlandei și avem foarte rar zile la fel de călduroase ca aceasta. Noi avem parte de multă ploaie.”

Între timp, copiii s-au întors la jocurile lor, acoperind cu un zumzăit ca al unui stup de albine săltărețe discursul celorlalți invitați la eveniment. Au redevenit însă atenți atunci cînd „tăticul” lui Guguță a fost invitat să vorbească. Acesta le-a povestit despre scrisorile primite de la ei, despre învățămintele pe care le-a primit de la aceștia, dar și despre copilăria sa. „S-a spus aici că am decorații, am premii, dar dacă am ceva și dacă mă bucur de ceva cu adevărat, aceștia sînt prietenii mei, copii care-mi scriu scrisori. Cînd eram mic făceam corăbioare și le dădeam drumul pe pîrîu. Unul mic, dar care se varsă în Nistru și care ajunge la mare. Așa ridicam nasul cu mîndrie, că noi credeam că bărcuțele noastre ajung la mare, dar le găseam a doua zi răsturnate după un dîmb. Ei bine, spre deosebire de acestea, scrisorile pe care le primesc de la copii sînt dovada că bărcuțele lansate de mine au ajuns în port, au ajuns la copii”.

Povești de pe tărîm britanic

Două zile mai tîrziu, în dimineața zilei de luni, pe 17 iunie, scriitorul britanic Mike Philips i-a plimbat pe oamenii care au participat la conferința „Cum dezvoltăm narațiuni pentru copii și tineri pe teme din viața contemporană” într-o lume a poveștilor pentru copii. Autorul, împreună cu Liviu Antonesei, președinte al Festivalu lui de Carte și Autori pentru Copii și Adolescenți, au dezbătut împreună direcția pe care o ia astăzi literatura pentru cei mici.

„Viitorul acestei literaturi este unul în care nu mai există căsuțe de turtă dulce și în care nici vrăjitoarele nu mai prezintă interes”, a spus Mike Philips în cuvîntarea sa. Scriitorul britanic vede în schimb că ceea ce interesează astăzi sînt relațiile dintre părinți și copii, modul în care un tînăr evoluează pînă ajunge adult sau cum se descoperă pe sine. Discuția a fost purtată de către britanic către romanele lui Charles Dickens sau către seria Harry Potter, volume care fac trimitere la familia contemporană, în care tinerii comunică tot mai greu cu părinții.

Jobenul care și-a vărsat poezia

Deznodămîntul discuției le-a adus celor prezenți convingerea că poveștile de astăzi sînt diferite, „însă nu toate narațiunile scrise de acum încolo vor urma un anumit tipar. Rețeta succesului este ducerea acestor noi structuri contemporane către literatura clasică, așa cum o știm cu toții”, a încheiat autorul britanic.

Diferit de literatura clasică a fost și volumul „Poezii din pălărie”, un proiect în stil dadaist al elevilor de la Liceul Tehnologic „Niocolae Iorga” din județul Vaslui, care a fost așezat pentru prima dată în rafturile librăriei miercuri, 19 iunie. Cartea de poezie, realizată sub îndrumarea profesorului de filosofie Florin Onică, reunește 34 de creații la care au contribuit 331 de copii de la liceului din Negrești.

Dascălul povestește că „volumul a apărut ca un joc, pe care îl consider cea mai serioasă activitate. Am zis, «hai să încerc să mă joc», și la o oră i-am rugat pe copii să scrie fiecare cîte un vers, le-am așezat cap la cap și în momentul în care a ieșit poezia m-am speriat. Apoi am continuat de 34 de ori. Versurile le-au scris copiii, ascultînd muzică jazz și acesta a fost liantul. Spun că acesta a fost un joc pentru că poezia poate să apară din mintea unui om care are o concepție despre poezie, care are o intenție și care știe să arate asta într-un demers controlat, conștient. La noi nu s-a întîmplat așa. Nici unul dintre copii nu a știut ce face, dar poezia a apărut.”

Andrei MIHAI

Ana SIPOȘ

Autor:

Andrei Mihai

Secretar de redacție la Opinia studențească, student în anul al II-lea la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae” , secția Teologie Didactică de la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași.

Adaugă un comentariu

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top