Felix Aftene: Realizarea diplomelor de la Gală a fost o provocare foarte mare, fiindcă aveau o destinație clară

Festivalul Internațional al Educației Niciun comentariu la Felix Aftene: Realizarea diplomelor de la Gală a fost o provocare foarte mare, fiindcă aveau o destinație clară 39

Interviu cu artistul vizual Felix Aftene.

De ce ați ales să fa­ceți și o tabără de crea­ție pe lîngă celelalte eve­nimente?

Fiindcă este mult mai interactivă, pentru că era un soi de promovare a artiștilor ti­neri, pentru că e o zonă foar­te educativă atît pen­tru artiști cît și pentru be­ne­ficiarii festivalu­lui. Toți învață să se comporte într-un astfel de festival. Este la prima ediție și am găsit de cuviință că e foarte potrivită această formă de manifestare artistică într-o tabară în urban planner. De obicei, taberele de creație se fac în spații foarte prie­te­noa­se care sînt destinații de va­canță, la mare, la munte, dar de data asta tabăra a poposit chiar în centrul orașului și am văzut că pe artiștii tineri i-a inspirat foarte mult iar publicul a fost destul de numeros și a vizitat artiștii, au văzut ce lucrează. Am fost și eu în tabără și am lucrat. Ieșirea din atelier e una deosebită, e altceva, altfel își pune amprenta asupra a ce lucrezi tu în astfel de spațiu.

Ați spus la ultimele două vernisaje că la Gala Atelier 35 din Piața Unirii au fost mai mulți vizitatori decît la celelalte expoziții. Cum vă explicați?

E deschiderea mai mare în cort. Eu am plătit de la Uniunea Artiștilor Plastici un om să stea în cele două galerii două zile, sîmbătă și duminică, să le țină deschise, dar n-au intrat acolo în două zile mai mulți oameni decît au fost în Piața Unirii timp de două ore. Pentru că galeriile își selectează automat receptorul artei și astfel nu intră oricine într-o galerie de artă de tipul ăsta. Chiar am vorbit cu organizatorii evenimentului și am hotărît că la anul o să construim tot o astfel de galerie care să arate ceva mai bine, dintr-un lemn sau sticlă, pentru că merită.

Ce v-a inspirat în crearea diplomelor de la Gala FIE?

Diplomele de la gala FIE au fost o idee comună, a mea și a organizatorilor. Sînt diplome unicat, 11 lucrări de grafică. A fost o mare provocare pentru că știam exact la cine ajunge acea diplomă. Dacă de obicei sculptezi, pic­tezi și nu știi unde ajung lucrările tale, cine le va cumpăra, aici destinația era foarte clară. Lucrările au arătat foarte bine, la fel și regia făcută de Ovidiu Lazăr cu scena plină de șevalete și pe fiecare șevalet din cele 11 stătea cîte o lucrare, iar marele trofeu, care a fost tot o lucrare de sculptură de-a mea, trona undeva în mijloc.

Cît de important credeți că ar fi titlul de Capitală Culturală Europeană pentru Iași?

E un proiect pentru care ne pregătim trăind acest festival. E un proiect pentru care am făcut lobby acum doi ani la Bruxelles, la Parlamentul European, unde am avut și o expoziție. Am discutat cu parlamentari care sînt chiar în comisia de cultură, dintre cei care pun degetul pe orașul care va fi nominalizat pentru anul 2021 drept Capitală Culturală Europeană și sper că acțiunile pe care le facem de acum încolo să conteze, cu toate că cel mai important va fi proiectul care se va face legat de identitatea Iașului. Am avut o întîlnire cu Philippe Kern, reprezentantul unei firme care se ocupă cu astfel de proiecte. Am discutat despre potențialul Iașului legat de oameni, istorie, cultură, lucruri care ne-ar putea ajuta în găsirea identității, iar el a fost de părere că Iașul are un potențial de acest gen.

Iuliana LEONTI

Autor:

Opinia Studențească

Revistă săptămînală de actualitate, reportaj și atitudine studențească, editată de studenți ai Departamentului de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”.

Adaugă un comentariu

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top