Un absolvent al UMF, singurul medic român premiat de Academia franceză

Povești fără timbru, Subiectele săptămînii Niciun comentariu la Un absolvent al UMF, singurul medic român premiat de Academia franceză 5426
Un absolvent al UMF, singurul medic român premiat de Academia franceză

În contextul în care între România și Franța există o situație tensionată cu privire la problema tinerilor respinși de universitățile din Hexagon dar care vin să își continue studiile la universitățile din țara noastră, Constantin Tuleașcă, neurochirurg ieșean care lucrează în Lausanne, Elveția, este un caz care iese în evidență. Acesta a devenit, pentru cercetarea dezvoltată în domeniul radiochirurgiei, primul român premiat de Academia Națională de Medicină a Franței, fiindu-i acordată distincția s pentru „o contribuție deosebită adusă în tratamentul durerii”. Nici înainte, nici după primirea acestei distincții, Constantin Tuleașcă nu a pierdut legăturile și nu a uitat de unde a plecat, fiind absolvent al Universității de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” din Iași. A păstrat legătura cu prietenii și familia din Iași și Vaslui, pe care se întoarce să-i revadă ori de cîte ori are posibilitatea, iar cînd i s-a cerut o descriere pentru pagina de Internet a Academiei, cu cîteva luni înainte de decernare, „am început chiar cu faptul că sînt român și absolvent al Universității «Gr.T. Popa». Am considerat că este o datorie de onoare să pun înainte și țara și universitatea unde am făcut primii pași în medicină”.

Radiochirurgia minim invazivă

Pe lîngă distincția pe care a pri­mit-o neurochirurgul ieșean, acesta a mai ridicat și un premiu în bani, de aproape 5.000 de euro, însă Cons­tantin Tuleașcă spune că cel mai mult a contat faptul că juriul s-a în­dreptat asupra cercetării sale, com­ponenta financiară fiind una „mai puțin importantă”. „Criteriile de acor­dare ale premiului fiind foarte restrictive, acesta nu a fost oferit în 2014, ceea ce este un motiv în plus de recunoștință față de cei care au considerat aportul meu ca fiind unul important. Acesta este al doilea pre­miu de la secțiunea medicală ca im­portanță. Bucuria mea a venit și din faptul că este o instituție externă prestigioasă, nelegată de spitalul unde lucrez sau de alte instituții cu care am colaborat”, a spus Cons­tan­tin Tuleașcă.

Medicul a realizat pînă acum peste 2.000 de proceduri radiochirurgicale.

Medicul a realizat pînă acum peste 2.000 de proceduri radiochirurgicale.

Cercetarea pe care a desfă­șu­ra­t-o acesta s-a realizat într-o nișă care se dezvoltă din ce în ce mai mult în domeniul neurochirurgiei – ra­dio­chirurgia cu Gamma Knife. Timp de cinci ani de zile, acesta a continuat sa trateze sute de pacienți și a analizat rolul radiochirurgiei Ga­mma Knife în tratamentul nevralgiei clasice de trigemen. „Ea repre­zin­tă una dintre cele mai profunde dureri faciale, similară unui elec­tro­șoc, considerată de mulți ca fiind una dintre cele mai dureroase con­di­ții. Radiochirurgia în general se referă la un procedeu de iradiere țintită, minim invazivă, ghidată prin imagistică (RMN, computer tomograf și arteriografie, singure sau aso­ciate) a unor patologii intracerebra­le, fără a fi nevoie de deschiderea clasică chirurgicală, în boli bine specificate și selecționate”, a spus medicul. În cazul aparatului Gamma Knife, dedicat exclusiv craniului, iradierea de care vorbește Cons­tan­tin Tuleașcă se realizează prin fo­ca­lizarea în același timp a 192 de raze Gamma într-un punct fix, identificat prin procedurile de imagistică si stereotaxie (precizie tridimensională), care iradiază foar­te puternic ținta dorită fără a afecta țesutul sănătos din vecinătate.

„Radiochirurgia, prima mea pasiune (a doua e chirurgia on­co­lo­gică), mă atrage prin caracterul ei minim-invaziv. Mi se pare ex­tra­ordinar că există oameni care nu trebuie operați în maniera cla­si­că, ce vin doar în spitalizare de o zi, care pleacă acasa pe picioare și fără complicații majore. E și un do­me­niu de cercetare unde se pot fa­ce lucruri extraordinare, mai sînt atî­tea lucruri de descoperit și e su­perb că avem posibilitatea să le abor­dăm”, a spus Constantin Tuleașcă.

El a precizat că simte că premiul vine ca încununare a cinci ani de muncă, atît în plan personal cît și profesional. Medicul a fost sus­ți­nut de doi dintre mentorii și profesorii săi, cercetători și medici re­pu­tați în domeniu, Marc Levivier din Lausanne și Jean Régis din Marsilia. „Proiectul în sine este ro­dul unei colaborări între spita­le­le din Lausanne (unde mă formez ca rezident neurochirurg din 2007) și din Marsilia (un centru de referin­ță mondială în Gamma Knife, un­de am avut posibilitatea să fiu în stagiu de perfecționare 18 luni, aprilie 2010- octombrie 2011)”.

Legături strînse cu Iașul

Deși neurochirurgul e plecat de mai bine de opt ani din țară, acesta spune că păstrează în per­ma­nență legăturile cu cei rămași aici, familia și prietenii din Iași și din Vaslui, și vine în vizită de cîte ori are posibilitatea. Aceleași sentimente le are și față de Univer­si­ta­tea de Medicină din orașul său de baștină, spunînd că are un respect pentru școala românească de me­di­cină, în special cea de la Iași, de care este legat sufletește.

Spre a­cest domeniu Constan­tin Tuleașcă a vrut să se îndrepte încă de cînd avea cinci ani, cînd bu­ni­cul său a suferit o complicație post­operatorie după o operație de co­lon și a murit, în urmă cu aproape 30 de ani. „Atunci am avut prima dată contacte cu chirurgia și m-am gîndit că mi-ar plăcea să fac asta, deși contextul poate ar fi indicat contrariul.” Mama sa a fost inginer, însă avea doi unchi îndepărtați care erau chirurgi, unul dintre ei la Spitalul de Copii „Sfînta Maria” din Iași, iar celălalt era șef de sec­ție pe chirurgie viscerală la Câmpu­lung Moldovenesc. „Toate discuții­le cu ei au cristalizat în mine a­ceastă dorință (n.r. de a urma me­di­cina), pe care am asociat-o me­reu cu posibilitatea de a face un bine sau a vindeca pe cineva”, po­vestește Constantin Tuleașcă.

Constantin Tuleașcă păstrează mereu legătura cu Iașul.

Constantin Tuleașcă păstrează mereu legătura cu Iașul.

Despre plecarea din țară și stabilirea în Elveția medicul vorbește fără urme de regret, pentru că, în viziunea sa, neurochirurgia este o profesie care nu ține cont de gra­nițe. Încă din vremea în care era student a petrecut șase luni în Sa­la­manca, alte două în Strasbourg, încă două săptămîni în Freiburg-im-Breisgau, unde a urmat cursuri de medicină internă, neurochi­rur­gie sau oncologie.

Pentru munca sa în tratarea nevralgiei de trigemen cu ajutorul radiochirurgiei Gamma Knife a mai fost premiat cu Young Pro­fe­ssional Award al Societății Inter­na­ționale de Radiochirurgie în 2013, la Toronto. În total, în pro­iectul la care a lucrat de peste cinci ani, a existat o bază de date cu 737 de pacienți, numărul acestora depă­șind acum 1.300. „Am contactat te­le­fonic sau văzut în consultație aproximativ 500 de pacienți pentru a putea avea informații la zi despre starea lor medicală, cu un timp de urmărire după tratament ce a durat de la un an pînă la 15 ani. Noi am avut posibilitatea să arătăm că pe termen lung ra­dio­chirurgia este comparabilă cu alte tehnici chirurgicale deschise, avînd o eficacitate similară, cu un risc foarte scăzut de efecte secundare, mult mai redus comparativ cu chi­rurgia deschisă”, a specificat Cons­tantin Tuleașcă, care are în prezent o experiență de aproape 2.000 de proceduri radiochirurgicale efectuate.

Petrecînd atît de mult timp în studiu și fiind plecat de acasă, me­dicul spune că au fost momente în care și familia a ajuns pe plan se­cund. „În plan personal, în perioada în care am stat la Marsilia, soția mea Ana (chirurg pediatru) a ră­mas la Geneva, ceea ce nu a fost simplu pentru niciunul dintre noi. I-am mulțumit și îi mulțumesc pen­tru dragostea și înțelegerea ei și pentru tot sprijinul pe care mi l-a oferit”, a spus acesta. Însă familia și gîndurile care-l leagă de Româ­nia îl împing, după cum poves­teș­te chiar el, să se gîndească cu re­cu­noștință mereu la țară și să vrea să aibă un contact permanent cu me­diul academic și medical românesc, „chiar dacă fizic nu voi fi în Ro­mâ­nia. Momentan doresc să îmi finali­zez doctoratul pe care il fac în colaborare cu Institutul Politehnic Fe­de­ral din Lausanne în următorii doi ani și să urmez apoi și un stagiu de perfecționare operatorie, pe care îl organizăm acum, pentru încă un an sau doi. Chiar dacă viața mea se desfășoară în Elveția și în general în afara țării de peste opt ani, pot să vă spun cu certitudine că, indiferent unde voi fi, voi fi dis­po­nibil pentru o colaborare cu țara mea, pentru acțiuni și proiecte punc­tuale”.

Autor:

Cătălin Hopulele

Director la Opinia studențească, reporter Ziarul de Iași.

Adaugă un comentariu

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top