Răscoala de nicăieri

Povești fără timbru Niciun comentariu la Răscoala de nicăieri 3

„Era marți pe la ora amiezii. Dacă nu greșesc, era chiar ora 13. M-am speriat cînd am văzut în grădină la noi, grăniceri. Mă gîndeam, Doamne, iartă-mă, că se pornește vreo răscoală ceva. Scoteau sîrma, măi fată, m-au trecut niște călduri pe spate”, începe a povesti mătușa Elizaveta. S-au strîns toți sătenii din Viișoara, care de pe la Primărie, care de la biserică și nu pricepeau ce se întîmplă la marginea localității, acolo pe malul Prutului. Elizaveta s-a dus și ea să vadă ce se întîmplă. Și-a luat haina cea groasă și a mers la grăniceri, să-i întrebe de ce-i calcă grădina. „Ne deschidem către Europa, mătușă!”, i-a răspuns polițistul mîndru, aprinzîndu-și o țigară.

Tineretul, mîndria țării

La poarta mătușii, un viișorean face politică de zor. Se tot întreabă ce face el cu nepoții care o să-i vină la vară în vacanță. „Domnișoară, cum credeți că voi sta eu numai de grija lor dacă vor vedea că pot să ajungă la Prut la scăldat? E un mare pericol, domnișoară”. Dar cei mai „tineri” nu-și fac astfel de griji. Nicu, un băiat de clasa a cincea se întoarce agale de la școală, strigînd în gura mare ce a auzit de la fratele său, unul din grănicerii care scot sîrma. „Dane, de ce nu mă crezi? Îți spun serios că dacă nu ai un document la tine și treci granița, o să ai probleme, că eu știu de la fratele meu care știe tot. El a și ajutat să se scoată sîrma asta”, îi spune colegului de drum umflîndu-și pieptul.

Cei cinci concetățeni pe care îi găsesc adunați la farmacie nu sînt la fel de bucuroși ca puștiul. „Dacă s-a scos sîrma asta, e un semn că vom avea necazuri. Nu ne trebuie nouă așa ceva. Mai bine era cu comuniștii care nu aveau astfel de interese”, se răstește unul din ei la mine.

Țara de la televizor

Nici în satul vecin, în Lopatnic, bătrînii nu știu ce să creadă. Se uită cum „Guvernul Filat” scoate sîrma cu care se obișnuiseră și tot spun că „reîmprietenirea cu România e un lucru greșit”.
Doar Lenuța speră că odată cu destrămarea ghimpilor să poată ajunge în România. Visează de mică să viziteze țara despre care a auzit doar la televizor. „Următorii bani de buzunar nu-i voi cheltui aiurea și îi voi economisi ca să merg la Chișinău să-mi fac viza pentru a merge în România”. Își ia în brațe sora cea mică de șase ani și îi arată cu degetul pămîntul care se vede pe geam. Pesemne le-au ajuns și lor la urechi vorbele mătușii Elizaveta: „Da’ să știi mai copilă că nu-i chiar o mare prostie cu sîrma asta. Parcă am fost un lagăr pînă acum și deja ne ducem spre lumea nouă”.

Corina GOLOGOȚ

Autor:

Opinia Studențească

Revistă săptămînală de actualitate, reportaj și atitudine studențească, editată de studenți ai Departamentului de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”.

Adaugă un comentariu

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top