Rădăuți, orașul pustiit de „stăpîni”

Povești fără timbru Niciun comentariu la Rădăuți, orașul pustiit de „stăpîni” 46
Rădăuți

Situația de la Rădăuți, unică în țară,lasă Guvernul fără soluții. Orașul cu primarul arestat, cu Consiliu Local dizolvat în instanță și fără secretar general, pentru că mandatul acestuia a expirat, pare desprins dintr-o piesă de teatru în care harababura face legea. Iar pentru că un astfel de caz nu a fost prevăzut de legile în vigoare, soluțiile întîrzie să apară și deocamdată se pun multe întrebări fără răspuns. Cît timp va mai fi blocată activitatea la Primărie? Cine semnează acum documentele administrative? Cînd se vor mai organiza alegeri și mai ales ce se va întîmpla de acum? La toate aceste întrebări firești nu răspunde nimeni, pentru că fie nu este în măsură, fie nu știe ce să spună.

„Cuvîntul harababură este mai mult o glumă, asta-i o tragedie pen­tru oamenii noștri”, spune unul din­tre localnici revoltat de ce a ajuns Rădăuțiul astăzi. Situată în Bu­co­vina, localitatea este a doua ca mă­rime din județul Suceava. Prim­ă­ria, o clădire impunătoare situată în inima orașului, este astăzi goa­lă, fără niciun om la conducere. Numai plăcuțele cu numele celor 19 consilieri, aflate în sala de șe­din­țe, pe masa din lemn masiv, mai dau un indiciu că acolo a fost odată cineva care lua decizii pentru oraș. Cu primarul arestat, Con­si­liul Local (CL) dizolvat și mandatul secretarului expirat, orașul Ră­dăuți arată ca într-o dramă în patru acte, în care problemele sînt interminabile, iar soluțiile nu sînt la îndemîna nimănui. „Așa ceva nu s-a mai pomenit nicăieri în lumea asta. Unde se mai găsește un oraș dintr-o țară europeană care să pă­țea­scă așa ceva și nimeni să nu fa­că nimic. Lucrul asta e de domeniul tragi-comicului”, povestește un alt bărbat, la fel de nemulțumit de soar­ta municipiului ca toți vecinii săi.

Actul I: arestarea primarului

Drama a început în luna iulie 2012, cînd primarul Aurel Olă­rean, membru PDL, a refuzat să vali­de­ze mandatul de consilier local al lui Simion Sticleț, membru USL, prin care acesta îl înlocuia pe Nistor Tă­tar, membru PSD, care a ales mandatul de consilier județean în de­fa­voarea celui de la Rădăuți, deoare­ce nu putea, legal, să aibă ambele func­ții. Fiind trimis în judecată de cei doi membri, Aurel Olărean recunoaș­te, după opt luni de zile, pe data de 28 martie 2013, mandatul de consilier local al lui Simion Sticleț, dar din cauza neîndeplinirii atribu­țiilor cu bună știință, primarul este trimis în judecată pentru abuz, mă­sura fiind depusă pe data de 29 ianuarie 2014 de către procurorii Secţiei de Urmărire Penală şi Cri­minalistică din cadrul Parchetului de pe lîngă Curtea de Apel Sucea­va.
Cîteva luni mai tîrziu, în septembrie, primarul este arestat preventiv, timp de 30 de zile, îm­pre­ună cu alți oameni de afaceri, sub acuzația de șantaj la adresa aface­ristului Arcadie Plămadă, care ar fi fost silit să renunţe asupra unei părţi dintr-o clădire din municipiul Rădăuţi, în care funcționau un magazin şi o bibliotecă, în favoa­rea unei persoane din anturajul omului de afaceri Costel Babiuc. De a­tunci, primarul Aurel Olărean se află în arest, el fiind mutat între Peni­ten­ciarul Gherla şi Penitenciarul Jila­va.

Rădăuți

Actul al II-lea: dizolvarea Consiliului Local

Succesorul primarului Olărean a fost Tiberiu Maerean, membru PSD, ales pe data de 19 septembrie de către consilierii locali pentru a îndeplini funcția de viceprimar în locul lui Dumitru Ciubotariu, mem­bru PP-DD și totodată mîna dreap­tă a fostului primar, dar nici acesta nu a stat prea mult în funcție. Pe data de 25 martie anul curent a fost înlocuit cu Traian Andro­na­chi, membru al PSD, și totodată ex­clus din partid. Dar pe 31 martie, din cauza faptului că CL nu s-a în­trunit două ședințe consecutiv, Cur­tea de Apel Suceava a decis defini­tiv dizolvarea acestuia. Mai mult, deoarece și Tiberiu Maerean, dar și Traian Andronachi au avut sta­tut de consilieri locali, ei nu au mai putut ocupa postul de primar. „În aprilie și mai 2014, CL nu s-a întrunit deși a fost convocat în mod legal de către primarul de atunci în funcție, Aurel Olărean. Mai exact, au lipsit zece consilieri din 19, în ambele luni, ceilalți nouă neavînd cvorum. Prin urmare, consiliul a fost dizolvat prin hotărîre jude­că­torească definitivă”, a declarat Ioana Rusu, purtătorul de cuvînt al Primăriei Rădăuți.

Actul al III-lea: expirarea mandatului secretarului general

Cu primarul arestat și CL di­zolvat, singurul care a mai rămas la conducere în oraș era secretarul consilierilor locali, Adrian Valen­tin Onciul, dar mandatul acestuia a expirat pe 27 aprilie 2015. Prin urmare, el nu mai are nici atribuții în locul primarului, dar nici atri­buții de secretar general, fiind ne­voit să se întoarcă la vechiul loc de muncă de la Primăria Marginea.

Prefectul județului Suceava, Cons­tantin Harasim, a cerut în urmă cu o lună Guvernului să i se dea o soluție privitoare la situația din Rădăuți sau să se prelun­geas­că mandatul secretarului cu încă șase luni, dar nu a primit pînă acum niciun răspuns. Constantin Harasim a arătat că din punctul său de vedere s-ar putea lua o decizie ca la Rădăuţi să „se ia totul de la zero”, ca în cazul unei localităţi nou înfiinţate.

Actul al IV-lea: soluțiile se lasă așteptate

„Pentru că situația este una uni­că la nivel mondial, zic eu, pentru că nu am găsit nicăieri o autoritate administrativ-teritorială în lume unde să nu fie absolut nimeni la conducere, nici cel care a legiferat legea 215/2001 (n.r. legea adminis­tra­ției publice) republicată și reac­tua­lizată pînă în prezent, nu a pu­tut să prevadă această situație. În momentul de față așteptăm cele două variante de soluționare posibile conform legislației în materie: prima este ca prin ordonanță de urgență a Guvernului să se modifice art. 55 din legea amintită mai sus și să se introducă o rezolvare pentru situația de față, iar varianta a doua, prin asumare, Ministerul Administrației și Internelor îm­pre­ună cu Ministerul Dezvoltării Regionale să trimită un punct de vedere instituției prefectului jude­țu­lui Suceava, în care să-i comunice ce are de făcut”, a declarat Tra­ian Andronachi, avocat și fost membru al CL Rădăuți.

Potrivit spuselor sale, este im­po­sibil să se organizeze pe 17 mai alegeri pentru CL, așa cum se au­zea în oraș, pentru că, pe de o par­te nu mai există persoana abilitată să se ocupe de organizarea lor, și pe de alta „alegerile anticipate se pot organiza într-un termen de minimum 30 de zile de la momentul dizolvării, pentru că este nevoie în aceste zile de campanie electorală, iar noi nu mai dispunem de acest număr de zile pentru a se organiza alegeri pe data de 17 mai”, a punctat avocatul.

***

Cine asigură administrația ora­șului Rădăuți încă nu se știe, dar odată ce secretarului Adrian On­ciul i-a expirat mandatul, înseam­nă că postul a devenit vacant și deci nu mai are cine semna actele în locul lui, deoarece nu mai există un titular al postului. Acest lucru s-ar putea rezolva deoarece pe 29 mai va avea loc la București un con­curs organizat pentru ocuparea funcției de secretar general, dar aceasta înseamnă blocarea activi­tă­ții Primăriei Rădăuți pentru aproa­pe o lună de zile.

Ce se va întîmpla în municipiul Rădăuți timp de o lună de zile și mai ales după aceea, oamenii spun că numai Dumnezeu poate ști. Acum, aceștia sînt confuzi, ne­du­meriți și chiar neștiutori, iar anga­ja­ții primăriei nu doresc să vor­bească prea multe despre acest su­biect deoarece „nu sînt în măsură să își dea cu părerea”, spun ei și așteaptă în continuare o soluție de la Guvern. Dacă regizorii și sce­no­grafii au dispărut din scenă, peste tragedia în patru acte din Rădăuți nu se știe nici măcar cine va trage cortina.

de Beatrice JURAVLE

Autor:

Opinia Studențească

Revistă săptămînală de actualitate, reportaj și atitudine studențească, editată de studenți ai Departamentului de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”.

Adaugă un comentariu

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top