Mutaţi macazul pentru trenul campaniei

Povești fără timbru Niciun comentariu la Mutaţi macazul pentru trenul campaniei 16
Mutaţi macazul pentru trenul campaniei

Dus…

Sîmbătă dimineață la casa de bilete coada se mișcă repede. Sînt doar doi studenți în față și așteaptă cu legitimațiile de transport în mî­nă și banii pregătiți. Nu știu că pot pleca acasă fără să plătească. „Ce alegeri? Aaaa, da, sînt duminica asta. Am auzit ceva”, îmi spune un băiat cu blugii rupți în genunchi, o geacă sub­țire și părul între ochi. Cu toate astea și-a cum­părat bilet, deși pentru el transportul ar fi fost gratuit. Știa că doar în ziua de duminică nu tre­buie să plătească transportul. Pe peron cafea­ua se bea pe fugă, iar despre alegeri discută doar cei care au fost elevi sau studenți înainte de Re­voluție. „Ne-a furat Cioloș, a tăiat pensii și sa­larii. La ce te aștepți dacă lași la putere omul lui Băsescu?”, strigă un bărbat cu o sacoșă de rafie strînsă sub braț. „Așa-i cînd dai țara la străini, să ne conducă ei. Ce, unul de-al nostru nu găseam?”, îi cîntă în strună bărbatului o femeie machiată strident, cu albastru, care trage cu poftă dintr-o țigară.

Cei tineri rîd pe înfundate. O parte dintre ei și-au luat bilete gratuite, dus-întors, dar cîți­va au aflat după ce au trecut pe la casă că ar fi putut economisi niște bani. „Nu cred că merg la vot duminică. E pentru primari, nu? Ce treabă am eu? Oricum stau mai mult în Iași”, îmi spune Claudiu, student în anul I la Eco­no­mie. Crede că votul „e degeaba”, că nu are niciun „impact”, că tot „ai lor” o să iasă. În tren se discută despre PSD, despre Soroș, despre tehnocrați. Dezbaterea se face tot între cei trecuți de prima tinerețe și toată lumea știe exact că cei de acum sînt „mai hoți”, că țara-i vîndută de străini, că „neamțu’ o să ne ducă la sapă de lemn”. „Lasă domnule, tot mai bine era cu PSD. Furau și ei, dar mai aveam de unde să luăm și noi”, e concluzia discuției, și se trece la treburi mai importante, masa de Crăciun și rețetele de murături.

…întors

Duminică la amiază, în gara din Todireni, sînt doar cîțiva pensionari și un mic grup de elevi de liceu. „Mariță hăi, ai fost la biserică azi?”, o întreabă o femeie pe o bătrînică venită să-și conducă fata la tren. „Nu, mamă, nu am mai ajuns azi”. Nici la vot nu a fost, că-s „hoți toți”, dar speră să iasă PSD, că doar ei „au crescut pensiile” și restul i-a luat și din pu­ți­nul pe care îl avea. Doi studenți, care ajung pe peron alergînd, nu știu nimic de vot, nici cine canditează, nici pentru ce se votează. „Am fost la alegerile trecute, dar acum nu știu cine candidează. M-am trezit tîrziu și nu am mai ajuns”, se scuză o fată mărunțică, căreia îi tot cad ochelarii pe nas.
În tren, mai bine de jumătate dintre locuri sînt goale. Pe tinerii pe care i-am întrebat de vot, nici unul nu a trecut pe la secții. Unii tineri au însă bilete gratuite atunci cînd nașul trece printre scaune să verifice legitimațiile de călătorie.

Ridică din umeri cînd le spun despre spi­rit civic și drepturi. „Ce cîștig dacă merg să votez? Nu mă plătește nimeni, iar un vot ori­cum nu contează”, încheie un tînăr, și se în­toarce la discuția despre seara trecută, pe­trecută la discotecă.

Autor:

Andrei Mihai

Secretar de redacție la Opinia studențească, student în anul al II-lea la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae” , secția Teologie Didactică de la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași.

Adaugă un comentariu

Etichete:

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top