Gura satului e mereu flămîndă

Povești fără timbru Niciun comentariu la Gura satului e mereu flămîndă 10

În Dealu’ Bujorului mai urcă doar nepoții în zilele de sărbătoare cînd vin să-și viziteze bunicii la care au copilărit. Pînă și ei o știu pe baba Nedelea, chiar dacă nu o mai văd plimbîndu-se pe ulițele satului, o țin minte așa cum era „cam afurisită”. Acum, de ea are grijă Filica, fii-sa. Îmi răspunde cu o voce bineovitoare din spatele unei porți mari, atunci cînd o întreb unde stă „afurisita”. Mă poftește în casă și se așază pe sca­un.

La 48 de ani, chipul palid îi este luminat de ochii albaștri și părul blond, strîns într-un coc făcut la re­pe­zeală. Pentru ea singura grijă este mama ei și toate treburile casei și ale cîmpului pe care pe le face de una singură. Pe tată, Vasile, l-a pierdut acum 8 ani, iar pe frați, Gică și Mă­ri­oara, îi vede doar la sărbători. Via­ța nu a lăsat-o să se îndepărteze de satul natal. Primul soț i-a murit, iar al doilea a părăsit-o. „Mă-sa a divor­ța­t-o. A și scăpat de copchil, a dus-o la o moașă!” îmi spune o vecină cu glasul scăzut să n-o mai audă nimeni că scoate vorba afară din sat.

Casa mică, prospăt văruită în alb, este înconjurată de o grădină cu flori în care Filica se pierde cu orele printre straturile îngrijite cu multă migală. Aici o aduce cîteodată, cu greu, pe Nedelea. „De cîțiva ani nu mai ai cu cine te înțelege. E ca un copil, trebuie spălat, schimbat, hră­nit. Dacă îi dau o floare ca asta, nu știe ce să facă cu ea”, oftează sacadat și mă lasă cîteva minute singură ca să deschidă poarta vacilor întoar­se de la islaz.

Judecata de peste gard

Tanti Lucica, vecina lor, le știe de-o viață. Crede că totul i se trage Nedeliei de la băutură. „De vreo 8 ani de cînd e așa nu mai face nimic, s-a stricat de la băutură, s-a prostit așa. Are 80 și vreo 2 de ani și chi­nu­ie biata fata, trebe primenită cu pam­pers”, spune cătrănită, apoi își aran­jează țanțoș părul alb sub baticul colorat. „E cît un butoi, zici că mă­nîn­că numa’ miere. Da’ mănîncă cîteo­da­tă o mămăligă întreagă! Îi dă Fili­ca, mestecat, că se îneacă. Măcar are pensie bună, și de handicapat și de îngrijitoare”, spune mîndră că ea se ține bine la bătrînețe, apoi se pierde după gard, poate o mai aude cineva că nu-și vede de bătrînețea ei.

Filica s-a făcut soră cu soarta ei și nu mai pleacă urechea la ce vor­bește lumea din vîrful dealului. „Îmi duc crucea așa cum pot. Chiar dacă e cum e, nu vreau s-o pierd” și des­chi­de ușa unei cămăruțe. Pe pat, văd o bătrînă cu ochelarii grei pe nas și baticul căzut pe umeri, care nu părea să bage de seamă că am intrat, cu o pisică în brațe. Rîdea copilărește, dar cuvintele rostite erau de ne­în­țe­les. „Să nu pui mîna pe aragaz! Acuș te spăl, da?” spune Filica tare fără să aștepte vreun răspuns. De lăsat nu poate să o lase singură. Nu prea ve­de și nici să meargă fără vreun sprijin, uneori nici nu o recunoaște, dar s-a împăcat cu toate astea.

Privirea i se tulbură doar cînd se gîndește bătrînețea ei. Zilele trec greu și acum, cu toate că de la răsărit, pînă la apus nu i se odihnește nici un os. „Dacă o să ajung așa peste ani, să am nevoie să-mi poarte cineva de grijă ca unui copil, n-o să aibe cine! Poate m-o cruța Dumnezeu mai re­pe­de!” suspină ea. „Numa să nu mă ia înainte ei! Mai repede, da’ nu î­na­intea ei.”

Andreea JUGARU

Autor:

Opinia Studențească

Revistă săptămînală de actualitate, reportaj și atitudine studențească, editată de studenți ai Departamentului de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”.

Adaugă un comentariu

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top