Batalioanele de asalt, pentru liniștea țării – Mihai-Răzvan UNGUREANU în „Opinia studențească”, nr. 30 – iulie 1990

Povești fără timbru Niciun comentariu la Batalioanele de asalt, pentru liniștea țării – Mihai-Răzvan UNGUREANU în „Opinia studențească”, nr. 30 – iulie 1990 5

Cocteil Molotov

Batalioane de asalt, pentru liniștea țării

Inimaginabilă, ca amploare și ca efecte, acțiunea, vajnica acțiune mi­ne­rească din 14 și 15 iunie. Ti­tlul mi l-a oferit un jurnal nemțesc care, în­că de la prima pagină, nu ezită să-l clasifice pe „ales” ca fiind „unul din­tre cei ce experimentează metode mai vechi, dar temeinic verificate”; de altfel, probabil că ne mai rămîne să așteptăm o noap­te a vînătorii de in­telectuali, unde cei vizați vor fi luați de-a valma, oche­lariști, băr­boși, îmbrăcați în blugi, pur­tători de trico­uri cu inscripții în engleză, adică, mai pe lămurirea tuturor, nenorociții ce-și vor fi purtat, la ei, carnetele de student sau le­­gi­ti­mațiile de serviciu din universi­tăți și școli.

Pesemne că vă veți în­tre­ba, inocenți în imposibi­li­ta­tea de a întrezări de unde por­neș­te ca­ba­la, ce anume ar putea duce la re­pre­salii extinse. Nu mi-e greu să ofer acum un scenariu, pentru ca­re îmi rezerv dreptul de a cere co­py­right: apare la televizor, spune că a fost ră­nit (asta după ce, cu cîteva mi­nute mai-nainte, Ma­ri­nes­cu, ori Popescu, ori Stark, ori Mitu vor fi gîfîit, deja, în microfon, că X-ulescu a fost ucis, secundanții maltratați și că Revolu­ția e-n pericol, că armata e cu ei / noi), își arată zgî­rie­tura de pe braț și arun­că mulțimii bi­necuvîntarea pentru ja­ful și omo­rul generalizat. Între timp, „Cinste lor, / Cinste lor, / Cinste lor / Minerilor!!”. Și așa se va sal­va țara de la pieirea la care o du­cea produ­sul occidental neaclimatizat în Ro­mâ­nia, numit „de­mo­cra­ți­e”.

Nu’ș cine îmi tot cînta la ureche cum că minerii n-au acționat în de­pli­nă cunoștință de cauză. De-aici și pî­nă la a afirma că deveniseră necesari nu mai e decît un singur pas. După ce fuga în afară a alfabetizaților va că­pă­ta proporții, probabil în locul un­de se ridicau școli sau universități vor săpa bă­ie­ții guri de mină. Cam aici se ajun­ge, în cele din urmă. E în­fiorător că uităm lecțiile oferite de alții, mai pățiți ca noi, acum o ju­mă­ta­te de secol. Resurecția aceasta a ple­bei imunde asupra singurelor va­lori recunoscute ale țării scoate la ivea­lă ura atavică a neîmplinitului asupra celui ce și-a făcut, de bine, de rău, un drum în viață. Corolar: fac minerii, nu minerii pe care-i știm din poezioarele lui Victor Tul­bure, ci unii mai „serioși”, legea presei, ală­turi de tipografi. În mod logic, locul nostru de mun­că ar trebui să se mute în subteranul de unde au ră­să­rit. Chiar mă-ntreb dacă, pentru zi­le­le petrecute în Ca­pi­tală, guvernul nu le acordă spor de periclitate, că-l me­ri­tă, să­ra­cii. Au venit cu lăm­pa­șe­le și-au plecat cu radio-casetofoane „Sony”. Las’ că be­curi mai găsesc ei…

Acum îmi veți spune că sînt, eu însumi, violent și că invit la vio­­len­ță, ca să folosesc limbajul pre­di­lect al „vîrfurilor de decizie”, vor­ba lui Brucan. Departe de mine in­teresul absurd de a stîrni magma alter­ca­ți­i­lor: păcat, însă, că Uni­ver­sitatea s-a aflat la un centi­me­tru de abisul ce i-ar fi adus prăbușirea. Și păcat că am vă­zut cum începe un război fratricid!

Mihai-Răzvan UNGU­REA­NU în „Opinia stu­den­­țească”, nr. 30 – iulie 1990

Autor:

Opinia Studențească

Revistă săptămînală de actualitate, reportaj și atitudine studențească, editată de studenți ai Departamentului de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”.

Adaugă un comentariu

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top