20 de lei pentru un președinte plagiator

Povești fără timbru Niciun comentariu la 20 de lei pentru un președinte plagiator 8
20 de lei pentru un președinte plagiator

Ieșenii din cartierul Tătărași știu că se află din nou la o răscruce, iar cel de-al doilea tur de scrutin pentru alegerile prezidențiale i-a determinat să iasă în număr mult mai mare la vot. La secțiile de votare numărul 122 și 123, oamenii au votat în continuu, fără îmbulzeală și fără întrerupere. Prînzul i-a prins pe tinerii majori în secțiile de votare.

– Simțul civic, domnule, simțul civic. Din interes și ăsta. O sticlă de ulei, o pungă de făină și 20 de lei îi aduce la vot pe toți, spune o doamnă necăjită.
– Și 20 de lei?, se miră soțul femeiei.
– Da, le dă și bani, îi cumpără…așa îi cumpără.
În cele două secții a fost liniște, dar secția numărul 121 a fost mai aglomerată, cu reguli mult mai stricte.
– La ce secție sînteți repartizată, doamnă?
– Aici, domnule, stau pe Vasile Lupu, spune o bătrînă uimită de întrebarea unui membru din comisie.
– Stați la rînd și așteptați, adaugă bărbatul explicîndu-le alegătorilor că a venit televiziunea să-i vadă cum votează.

Femeia s-a sprijinit de perete și a așteptat, pînă cînd au venit și alte vecine de bloc cărora bătrîna li s-a plîns imediat. „N-au ce face și își bagă nasul și aici ăștia cu televiziunile lor. Nu pot sta acasă măcar azi?”, spunea bătrîna. La ora 13.05 a sosit prînzul pentru membrii comisiei, iar chelnerii se grăbeau pentru că deja se aflau în întîrziere. După ce lasă pachetele cu mîncare, în pas alergător se îndreaptă spre mașină și dispar. Oamenii însă începeau să vină din ce în ce mai mulți, iar membrii comisiei erau din ce în ce mai nervoși, mai deranjați parcă de circulația neîntreruptă a alegătorilor.

Pe strada Vasile Lupu, am aflat că „Ponta e președinte” și, după doar 100 de metri, că „doar Ponta protejează pensiile”, iar după alți 100 de metri, „Ponta președinte, Tăriceanu prim-ministru”. Mesajele electorale spun că „Mafia PDL votează Iohannis, dacă ei cîștigă, România pierde”, iar la secția de votare 139, membrii îmbrăcați în roșu și însoțiți de un jandarm, se întorceau cu urna mobilă din cartier. Dacă la secțiile de votare 121, 122 și 123 se putea completa declarația pe propria răspundere pe hol, aici nu, aici declarația se completa în prezența membrilor comisiei. „Nu se vor fraude, dar se vede pe partea cealaltă unde pui ștampila”, afirmă un bărbat la ieșire.

În aceeași curte, o bătrînă sprijinită cu mîna stîngă în cîrjă și cu cea dreaptă de un tînăr, iese cu fața luminoasă și încrezătoare după ce și-a exercitat dreptul la vot. „Uite, mamă, vine lumea la vot, să vină, lasă-i să vină”, și așa încet-încet pleacă femeia împreună cu tînărul care o însoțea.

de Elena GUȚANU

Autor:

Opinia Studențească

Revistă săptămînală de actualitate, reportaj și atitudine studențească, editată de studenți ai Departamentului de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”.

Adaugă un comentariu

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top