Viața de sub masă

1001 de măști Niciun comentariu la Viața de sub masă 0

Eram deja puțin amețit cînd am in­trat în camera de cămin plină cu necu­noscuți. Nici nu mă așez bine pe patul din dreapta, că un student fără tricou îmi toarnă cît a mai rămas dintr-o sti­clă de vin roșu într-o cană albă, cu mo­del floral. Sîntem vreo șapte în jurul lui Vasea, care primește înapoi cănile, le umple cu bere din sticla proaspăt deschisă și le dă următorilor la rînd. Scot o țigară, o aprind și băiatul mă roa­gă s-o poștim. Ieșim din cămin și mai face el rost de o „ghindă” de la un co­leg care abia intră, pe care iar o pasăm de la unul la altul.

În timp ce restul studenților pleacă înspre Pub 25, fac dreapta și ajung în Max, crîșma rockerilor din campus. Deschid scîrțîind ușa de lemn a ba­rului în care vin pentru a nu știu cîta oară. Anul trecut, cînd stăteam în căminul T18, eram client fidel. Acum mă simt doar tu­rist, un alt student ră­tăcit într-un alt bar din „Tudor Vla­dimirescu”.

Îmi zîmbește Alex de la bar și mă întreabă: „Timișoreana, nu? Vezi că știu ce bei? N-am uitat”. Ultima oară ne-am văzut astă vară, în Costinești. A­cum ba­rul arată la fel: lambriuri de lemn și mese micuțe, numai bu­ne să-ți în­grămădești coatele pe ele aștep­tînd următoarea bere și aceeași dis­cuție des­pre facultate, despre res­tanțe și „Re­zis­tența Materialelor”, despre angajare și pa­che­te ce nu vor mai veni.

Două cafele la un leu

E locul perfect pentru studenți. Pî­nă-n 5 după amiaza cafeaua costă 50 de bani, o cafea mai bună decît cea de trei ori mai scumpă de la Sofany și cu za­hăr cît încape, din partea casei. Be­rea, deși niciodată destulă, e rece pen­tru clienții fideli. Dacă n-au Skol au Ciuc, și dacă n-au Ciuc au Timi­șo­rea­na sau Silva sau orice altceva ief­tin pentru un student care plătește 50 de lei pe lună căminul și restul de bo­nuri de masă pe țigări, PET-uri și pate de porc Bucegi la cutie mare, de 400 de grame.

Aici mai vin și cei ce-au absolvit anul trecut. Cer cîte-o ladă de bere și me­lodia „Sînt student” de la trupa Ca­nna­bis. Și-apoi să-i vezi cîn­tînd: „Sînt student, sînt student”, bă­tînd în masă și iar strigînd „țara inginer te face”. Își desfac singuri berile, cum știu mai bi­ne: cu bricheta, cu cheia de la cameră sau cu molarii mult prea antrenați. Di­mineața îi vezi dormind cu capul rezemat pe lă­zile de bere, de­mult golite. Dacă te uiți atent, cîțiva din ei și-n somn fredo­nează: „Și e fain, fain, fain, faină-i via­ța de student”.

Ioan STOLERU

Autor:

Opinia Studențească

Revistă săptămînală de actualitate, reportaj și atitudine studențească, editată de studenți ai Departamentului de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”.

Adaugă un comentariu

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top