Universitatea rătăceşte printre stele

1001 de măști Niciun comentariu la Universitatea rătăceşte printre stele 15
Universitatea rătăceşte printre stele

În Muzeul Universităţii „Cuza” am mai intrat de cîteva ori, însă ni­ci­o­­dată nu era aşa o zarvă. Cultura Cu­cu­teni şi însăşi povestea înfiin­ţă­rii Universităţii au atras ca un magnet vizitatori de toate vîrstele care au par­curs traseul propus de muzeu sală cu sală. Punctul de plecare, parterul, pic­tează cu documente şi exponate în­de­letnicirile şi obiceiurile uneia din­tre cele mai vechi civilizaţii din Eu­ro­pa, civilizaţia Cucuteni.
Deprinşi cu vînătoarea, agricul­tura şi olăritul, după cum ne dăm sea­ma din desenele de pe pereţi, cei ca­re au lăsat mărturii vase colorate cu negru, roşu şi uneori alb trăiau în co­libe mici. Casa lor, redată într-un colţ al muzeului, este făcută din lut şi stuf. „Uite şi-un arc, tati”, spune un co­pil care mai că ar întinde mîna după „ju­cărie”, însă studenta care suprave­ghea­ză sala îi taie elanul. Lîngă arc se ridică un vas grăsun încrestat cu mo­dele, ca un ou de Paşte. Alături, un fel de vatră din lut acoperită cu cîteva paie arată cum îşi găteau cucutenie­nii nişte turte din cîteva seminţe. „Ştiţi ce este extraordinar la aceas­tă civilizaţie?”, se adresează prieteni­lor un tip înalt care pare să fi studiat mai îndeaproape istoria acestei culturi. „S-au descoperit sute de obiecte şi măr­turii însă nicio criptă, niciun mor­mînt în care să se fi găsit rămăşiţe u­mane şi asta este un fapt unic prin­tre toate culturile străvechi”, spune el, lă­sîndu-şi ascultătorii tăcuţi şi ui­miţi. Din sala principală, intrăm într-o în­că­pere mai mică în care ni se transmit „Mesaje peste milenii”. Încon­ju­raţi de tot de obiecte din lut lucrate de oameni care au trăit în zona Mol­do­vei, Basarabiei şi Ucrainei acum pes­te 6.000 de ani, zburăm prin­tre stele { cer înstelat în care rătăcim cău­tînd răspunsuri.

Sus, la etaj, mistria şi ciocanul cu care s-au făcut primele lucrări la te­melia noului Palat al Universităţii aduc mai degrabă cu nişte suve­ni­ruri, decît cu nişte unelte mun­cite acum două secole.
Totuşi, obiectele par a fi cele mai căutate din muzeu pentru că toată l­umea le pozează şi le admiră cîteva minute, chiar dacă în „Biroul Rec­to­rului” vizitatorii aveau ocazia să afle cine a fost Ioan Strat, primul rector al Universităţii, sau care au fost pri­me­le trei facultăţi fondatoare de la „Cuza”. Organizat în funcţie de ştiin­ţele pe care le reprezintă, primul ni­vel al muzeului arată ca un laborator în miniatură în care se găsesc apa­ra­te de tot felul, vietăţi împăiate, ti­puri diferite de minereuri sau tratate du­pă care se ţineau cursurile în primii ani ai Universităţii.

Mansarda muzeului, o sală de curs aeresită, ne invită să medităm la principalele monumente din oraş pic­tate graţios pe cîteva coli expuse la ni­mereală. Recunoaştem mai multe bi­serici şi catedrale, dar ochii rămîn aţin­tiţi asupra Universităţii, simbo­lul care a adus modernitatea la Iaşi.

Autor:

Iulia CIUHU

Șef de departament la Opinia studențească, reporter Ziarul de Iași, masterand la Facultatea de Istorie a UAIC.

Adaugă un comentariu

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top