Unde pacea-i verde

1001 de măști Niciun comentariu la Unde pacea-i verde 0

Ce loc poate fi mai potrivit pentru un tîrg ecologic decît aleile lă­tu­ral­nice de lîngă o biserică de cartier, ascunsă bine între străduțele care lea­­gă Copoul de Păcurari? După un slalom printre niște mașini parcate cîș de trei doamne venite la cum­pă­rături, mă lovește, încă de la intrarea în părculețul îngust, un miros puternic de cîrnați de porc.

Cum mă apro­pii, o observ pe doamna Didina și bu­nătățile pe care ea și so­țul ei le oferă iubitorilor de produ­se organi­ce: brînză de oaie la saramură, cîr­nați prăjiți, borș de casă și, nu în ul­ti­mul rînd, o sticlă de Izvo­rul Mi­nu­ni­­lor la 0,5 litri, fără eti­che­tă, pe ca­re scrie cu un marker per­manent, „țui­că de prună”. Biodiversitatea a fost înțeleasă ușor diferit la tîrgul eco decît definiția din dicționar. Mai exact, standurile cu prăjituri de casă, ciubucuri în trei colori, vin natural și produse dietetice alternează în am­pla­sare cu cele cu cosmetice și cercei „handmade”.

„Avem o cremă foarte bună din extract de castravete și aloe vera, cu proprietăți foarte benefice pentru ten”. Pînă să înțeleg prea bine despre ce vorbește doamna cu părul tapat ca­re m-a înconjurat fără să-mi dau seama cu produse Farmec, și mai ales, ce înseamnă „astringent”, mă văd nevoită să-mi cumpăr o cremă ca­re-mi va fi făcut pielea mîinilor de trei ori mai fină după două utilizări. Pata de culoare în primele două zile de tîrg sînt voluntarii Greenpeace, care au crescut nivelul de conștientizare al curioșilor veniți după mirosul de brînză sau săpunuri eco, în legă­tu­ră cu pericolul energiei nucleare.

Castraveți și lavandă

Cei mai entuziaști să semneze petiția vo­luntarilor în tricouri galbene sînt vîn­zătorii de cercei colorați și inele imense din clei. Tot atunci aflu de la o punkeriță brunetă între vîrste, cu o șuviță fucsia între ochi și inele imen­se pe fiecare deget, cît de bine se potrivește, de fapt, galbenul cu turcuaz, mov și negru, pe aceeași bluză și sînt îmbiată să-mi cumpăr un să­pun cu frunzulițe de lavandă. Bilan­țul celor două zile eco: o cremă cu extract de castravete, un simț al orientării în spațiu mai acut, un să­pun de lavandă și un tricou îmbîcsit cu miros de brînză de oaie și cîrnați.

Alexandra PANAETE

Autor:

Opinia Studențească

Revistă săptămînală de actualitate, reportaj și atitudine studențească, editată de studenți ai Departamentului de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”.

Adaugă un comentariu

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top