Țara din cameră

1001 de măști Niciun comentariu la Țara din cameră 2

După o oră de discuții depre psihologie și Dumnezeu, în care numai eu știu cît am lungit ca­­feaua, doar–doar de s-o scăpa cu ceva demn de menționat, vine marea dezvăluire. Chiar înainte de a mă ridica de la masă, cu toate speranțele năruite de a scoate ceva de la Mary: „ieri m-a muș­cat un cîine! Uite aici, de picior. Am rămas un pic șocată pentru că trec pe drumul acela de două ori pe zi. A curs niște sînge, mi-a rupt blugii, dar sînt ok”, iar ochii mei deja străluceau.

Mary, stu­den­tă la Psihologie venită cu Eras­mus tocmai din Franța, în­ce­pe să-mi povestească despre cum înțelege că acel cîine a avut un scop, o motivație. Își apăra te­ri­­toriul, fiind un cîine cu stăpîn. „E drumul meu spre casă, și am recunoscut cîinele după ce m-a mușcat, e de la o curte a unui vecin. Mi-ar fi fost frică să mai umblu pe stradă dacă ar fi fost maidanez, dar așa…cîinele ăla avea o justificare”, îmi spune cald, fără nici o urmă de supărare pe față.

Meditație pe manele

M-am dat drept polonez, i-am inventat o poveste despre rudele mele de aici, și am plecat spre Family Pizza, cu gîndul să o trag de limbă cît de mult pot despre țara asta. Pe Mary o poți recunoaște ușor pe holurile universității. „Mi se zice că semăn bine cu Who­ppie Goldberd”, zice, încer­cînd să-și facă un autoportret. E drept, sea­mă­nă, același păr îm­ple­tit, oche­la­rii mari lăsați să alunece pe nas în jos, buze cărnoase și un ten care-i deconspiră originile afri­­cane.

O rog să-mi comande o cafea cu lapte, pentru că nu mă descurc deloc cu româna, și îi arunc o pastilă: „ce-mi recomanzi să fac în Iași?”. Urmează o întreagă dis­cu­ție în care îmi zice cît de neim­por­­tant este pentru ea locul în care se află, atît timp cît e departe de casă, într-un loc cu totul nou în care să poată sta singură, în cameră, spre a se cunoaște mai bine pe sine. „Eu mă simt bine aici, m-am săturat să tot fiu întrebată de ce am venit în România. Nu prea ies din casă, nu prea socializez, așa că mi-e in­di­fe­rent unde sînt”, învîrte un pic cu­țitul în rană Mary.

Încerc să-mi maschez uimirea de a fi nimerit singura persoană străi­nă din oraș care nu iese din casă pentru a se distra. Persoana pe care probabil n-ar deranja-o nici ve­cinul de deasupra care spar­ge pe­reții în toiul nopții, cît timp ea ar considera că asta-l face mai îm­pli­nit spiritual pe bietul om.

Alex VARNINSCHI

Autor:

Opinia Studențească

Revistă săptămînală de actualitate, reportaj și atitudine studențească, editată de studenți ai Departamentului de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”.

Adaugă un comentariu

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top