Și băieții au oracol

1001 de măști Niciun comentariu la Și băieții au oracol 5

Păi dacă nu ești tocilar, dacă într-adevăr poți să vorbești cu vînzătoarea de la alimentară fără să te înroșești, atunci de ce mai să îți faci blog? Ai prieteni, te vezi cu ei, nu ai vreo personalitate ascunsă pe care să o descătușezi prin intermediul unor astfel de pagini web. Și-a pus și Marius Sescu aceste întrebări, iar în 2006 și-a făcut și un jurnal online.

A scris acolo despre ce a învățat la facultate, plus cunoștiințele căpătate din survolările regulate de pe internet și a ieșit un mariussescu.ro, unul din cele mai vizitate bloguri din Iași. „Nu-mi place să spun că am succes, asta poate să țină și de optimizare și cum îți îngrijești blogul”, mărturisește Marius. Cu tot cu cei 1200 de vizitatori unici pe zi, spune că nu ține numai de cît de bine scrii. La urma urmei, nici el nu știe dacă scrie bine. Primii bani pe care i-a cîștigat a fost după un an și jumătate de cînd și-a lansat blogul. Firma Google Adsense îi trimisese acasă un cec în valoare de 100 de dolari. De la reclame a trecut și la campanii de publicitate pentru cunoștințele sale, iar acum, prin intermediul blogului, a devenit un factor de influență pentru cititorii săi fideli. „Sînt prea puțin bloguri personale pe care eu le citesc. Dacă scriu că am mîncat trei ouă într-o zi, cînd am să mă întîlnesc cu prietenii mei și mă vor întreba ce am făcut azi, le voi spune că am mîncat trei ouă, iar ei: da știm asta că am citit”. În plus, cîți ar fi interesați să afle mănînci la micul dejun din fiecare dimineață? Răzbunarea de pe .com De la telefoane mobile și reclame pînă la ultimele apariții în domeniul IT, pe blogul său găsești orice. Nici nu s-a ascuns sub un pseudonim, gen Zoso sau mult mai incitantul LuciaT. Poate tocmai pentru că și-a păstrat numele real, a fost mai ușor să recunoscut prin blogosferă. De asemenea, i-a fost mai ușor să intre în conflicte. Marius a avut cîteva experiențe cînd i s-au copiat imaginile și au fost modificate sau i s-au preluat textele, numai să iasă într-o postură negativă. „Există o astfel de tradiție, cînd apar așa scandalurile, pentru ca să atragă mai mult trafic pe blog(…) Totul se reflectă în tine, iar dacă scrii un neadevăr se va întoarce împotriva ta”, spune bloggerul. Domeniul este foarte riscant, acum ești pe primul loc, iar mîine vine un puști de 15 ani și îți ia toți vizitatorii. Marius își pune această problemă, însă nu-i atît de îngrijorat, el nu trăiește numai de pe urma acestui site. Bineînțeles, există și o altă variantă. Poate o să se enerveze puțin, o să renunțe la locul de muncă și-l va întrece și pe Zoso și pe Ion Iliescu cu blogul lui.

George GURESCU

Autor:

Opinia Studențească

Revistă săptămînală de actualitate, reportaj și atitudine studențească, editată de studenți ai Departamentului de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”.

Adaugă un comentariu

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top