Sherlock Holmes pe urmele lui Jack Spintecatorul

1001 de măști Niciun comentariu la Sherlock Holmes pe urmele lui Jack Spintecatorul 9

Martorii mincinosi n-au trecere nici in rai, dar nici in Departamentul de “Image track” al Inspectoratului de Politie din Iasi. Sau mai bine spus, Serviciul de Criminalistica. Aici,  forma unei sprincene, marimea lobului urechii sau chelia sint informatiile cheie spre rezolvarea unui caz infractional. “Sint oameni care vin si descriu prea amanuntit chipul unui om, cu o siguranta uimitoare din prima. Ne dam seama ca mint, nu este posibil sa retii atit de bine caracteristicile, este clar ca acel martor este platit sa minta sau vrea benevol”. Gabriel Sendrea este agent principal si  lucreaza de sase ani la portrete robot iar cazul care i-a dat cele mai multe batai de cap este “Rajac”. Infractorul a fost prins dupa doi ani, timp in care a dat  spargeri repetate din anul 2006 pina in 2008. In rest, in fiecare luna, el si colegul lui au in jur de 10 – 15 cazuri in care majoritatea infractorilor sint foarte tineri. “Daca martorul spune ca avea intre 16 si 20 de ani deja stim ca avem mult de cautat in baza noastra de date, pentru ca orice portret robot facut de noi este comparat cu fotografiile celor care au aceleasi semnalmente si pe care ii stim noi. Daca nu se gaseste in baza de date este mai greu, insa avem 300.000 de indivizi pe tara din care 10.000 doar in Iasi. De la cei care au facut furtisaguri pina la cei care au iesit din  puscarie”. In tot acest timp, Gabriel reconstruieste demonstrativ un chip, punindu-i urechi cind de elefant, cind de elf. Iar pentru ca tehnologia permite, portretizarea fiind facuta in programul “Efit”,  infractorului poate sa-i creasca si parul.

Autor:

Opinia Studențească

Revistă săptămînală de actualitate, reportaj și atitudine studențească, editată de studenți ai Departamentului de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”.

Adaugă un comentariu

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top