Sarea e pe gratis

1001 de măști Niciun comentariu la Sarea e pe gratis 0

Așa se întîmplă cînd ajungi la spartul tîrgului, prinzi ce-a rămas și ce s-a adunat cu mîna din tigaie. Nu-i nimic, oricum băieții de la ceaune sînt numai sos, din cap pînă-n picioare, le lucesc la soare numai ochelarii așezați pe co­zo­rocul șepcii negre.

Iar la coadă pentru tocănița lor, așezați în jurul unui gard de plastic improvizat se bat cu coa­tele, tacticos, înfometații Iașului. Mă duc și eu. Mă așez după doi băieți de la SalubrIS, îi recunosc după uniformă: costumul verde și fesul negru ridicat pe vîrful capului. Dar tot e prea mult pînă îmi vine rîndul, iar oala se golește cît ai înghiți în sec o dată. „Dar n-ați mai luat?”, mă întreabă un tip în geacă neagră care stă în spatele meu la coadă. „Eeee! Atunci trebuie să luați fără rînd. Băiatu’, dă aici la domni­șoa­ra, că ea n-a mai gustat!”, îi face semn unuia care se învîrte printre ultimele li­ghene cu mîncare țeapănă deja. Mă mă­soară o clipă, ca să-și dea seama da­că merit, apoi îi strigă ceva colegului responasbil cu polonicul. În arabă.

Se întoarce și colegu’ și-l ghion­teș­te pe celălalt rîzînd. Apoi întinde o farfurie albă spre mine și face semn cu ca­pul. Purtate pe toate mîinile cu atenție, ca să nu se verse sosul, rămășițele re­cor­dului ajung la mine.

Puiul solitar

Cam sărat. Dar am stat la coadă pen­tru tocănița de pui și ciuperci scăl­dată în ulei, un colț de pîine și o furcu­liță de plastic, nouă, așa că nu mă alint și mai înghit cîteva feliuțe de legumă.

Colegul meu de farfurie pescuiește și o bucățică de carne de pui, singura, și în­fige furculița în ea, victorios. Dar lo­cul pe care ni l-am ales nu ne priește, stăm lîngă un cort alb, în picioare, cu farfu­ria în mînă, iar pe lîngă noi trec cei ca­re se mai pun o dată la coadă. Se uită atent în strachina noastră boțită, zici că unul dintre ei va băga mîna și va lua o ciupercă, așa, să guste și el. Brusc, îmi amintesc că am mîncat la prînz, așa că mă gîndesc să fac un bine și să pasez restul celor mai flămînzi ca mine.

O băbuță într-un palton verde și ros, înaltă cam pînă la cotul meu, nu poate în nici un chip să ajungă peste umerii celorlalți, ca să se așeze și ea la rînd. O întreb dacă nu-mi vrea porția. Nu, că n-are voie, așa i-a spus doctorul, apoi îmi întoarce spatele și continuă să se îm­bulzească, disperată să ajungă printre primele rînduri. Un tip cu fes și geacă de jeans roasă nu e chiar așa de preten­țios. Zice „bogdaproste” și o șterge de la fața locului. Mă gîndesc să mai fac o tură printre corturi, poate mai prind ce­va, dar o voce din difuzor anunță că în­­cepe concursul de spălat vase. Așa că, vorba cîntecului, aicea nu-i de mine.

Anastasia CONDRUC

Autor:

Opinia Studențească

Revistă săptămînală de actualitate, reportaj și atitudine studențească, editată de studenți ai Departamentului de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”.

Adaugă un comentariu

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top