Sărbătoarea detectorului de minciuni

1001 de măști Niciun comentariu la Sărbătoarea detectorului de minciuni 1

Dragobetele e fratele sărac al Sfîn­­tului Valentin. Nu îți îndrumă pașii către mall-ul plin cu inimioare, nu te obligă să inviți fata în oraș și nici nu te provoacă să te căsătorești de pro­bă, pentru o zi. Varianta românească a ce­lebrei sărbători a iubirii trece aproa­pe neobservată și doar voluntarii se mai simt responsabili de „a duce tra­diția mai departe”. Cei de la asociația VISTA, Viziunea prin Ini­ția­ti­vă și Solidaritate a Tinerilor cu Ap­ti­­tu­dini, au pus stăpînire pe strada Lă­puș­nea­nu.

Pe panoul instalat lîngă anticariat, care dimineața era acoperit cu foi albe, tinerii au trecut pe rînd pen­tru a spune „te iubesc” și pe hîrtie. Fe­tele s-au dovedit, ca de obicei, cele mai ins­­pirate. „Să îți spun un secret, ceva ce încă nu am apucat să îți spun: te ador”. Pentru „pui”, „iubițel”, „pu­fu­leț” și toate apelativele din lume s-au scris mesaje siropoase care au um­plut în doar cîteva ore cele două coli imense.

„Hai, scrie ceva pentru prietena ta”, îl îmbie Corina pe băiatul cu ochelari care se opri încurcat în fața foilor. Mihai se apropie timid și se oprește în fața celor doi voluntari care zîmbeau curioși lîngă panou. „Da serios că nu știu ce să scriu”. După cinci minute, Mihai era tot încremenit iar în spatele lui deja se adunaseră alte cinci fete care așteptau nerăbdătoare să își declare sentimentele.

Momentul adevărului

„Mă faci mereu să zîmbesc” a fost singurul lucru care a acoperit locul în­gust. Fata a zîmbit a dezamăgire și au plecat mai departe. Cuvintele lor se auzeau în ecoul străzii cu muzica clasică în surdină. „Cum, eu îți spun că te iubesc și tu așa îmi răspunzi?” Dintr-o comedie romantică, filmul s-a transformat rapid într-un film de acțiune din care lipseau doar bărbații în negru. Nimic nu l-a mai putut salva pe Mihai. Cele cîteva versuri dintr-o poezie strigate în mijlocul străzii nu au stîrnit nici o reacție. Doar o carte care a trecut razant de fața băiatului l-a făcut să se oprească. La semafor au ră­mas amîndoi tăcuți.

Dragobetele e mai rău ca un test poligraf, e ziua în care trebuie să spui adevărul, și de obicei, el trebuie să fie pe placul fetei. Altfel nu mai iese niciodată soarele.

Livia MOVILESCU

Autor:

Opinia Studențească

Revistă săptămînală de actualitate, reportaj și atitudine studențească, editată de studenți ai Departamentului de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”.

Adaugă un comentariu

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top