“Leprosii” lui Ceausescu

1001 de măști Niciun comentariu la “Leprosii” lui Ceausescu 2

Oamenii din Cartierul Muncitoresc sint izgonitii de dincolo de calea ferata. Aici nu mai munceste nimeni, “cum era odata, cu uzina aproape de noi”. Asteapta toti ziua de pensie sau de somaj, uitindu-se cu ura la masinile luxoase care vin dinspre oras.

Cartierul marginas al Romanului s-a transformat intr-o comunitate de proscrisi. “De la Primarie ziceau de blocuri noi, biserica. Au uitat”, imi spune barbatul pe care-l gasesc pe alee la ora opt seara. Cara in fiecare zi butelii cu gaz, “ca nici de asta nu avem. Vai de noi”. A incercat sa vinda apartamentul in care sta dinainte de ’83 dar nu a vrut nimeni sa-l cumpere. “Toti tinerii nu vor decit sa plece de aici”, striga din fata blocului cenusiu un batrin care se sprijina in sticla de vodca.

De il intrebi cine le face cel mai mult rau iti spune raspicat “tiganii!”. S-au mutat in blocurile construite pentru muncitorii din fabrici si nu le dau pace oamenilor. “Fac foc in mijlocul casei, doamna. Isi tin caii in fata blocurilor, fura tot si sparg geamuri”, se plinge si arata cu degetul inspre o caruta lasata in mijlocul drumului. Tiganii stau in iarba, fumeaza si scuipa seminte. “Da’ ce ai nene, nu mai incapi? Muta-te la Roman de nu-ti place!”, tipa capetenia rromilor din sant.

Nebunii fara cal

Peste drumul ingust incep sa se arunce injuraturi intre romani si tigani si se potolesc doar atunci cind Mineru’, un tigan de vreo 30 de ani, scoate un cutit si se repede inspre unul din certareti: “Taci, ca te fac sa zimbesti mai tare cu asta!”.

Dar de ris oamenilor “alungati” din Roman nu le arde. “Ati auzit ca acuma muta spitalu’ de nebuni aici? S-o umplut Romanu’ de tembeli si acuma ii inghesuie aici”, imi spune un barbat care tocmai isi parcase Dacia linga tigani. Ii scuipa cind coboara din masina si apoi isi scoate sapca, salutindu-ma politicos.

De furat, ca tiganii, nici nu se gindesc. De muncit, nici atit. “Da’ ce, dupa ce am fost inginer sa ma fac maturator?”, si barbatul intra grabit in bloc. Toate cladirile arata la fel, pina la “casele” din carton in care stau citiva tigani. Nu au animale, nici carute si stau pe jos, in drum. “Ce cauti, doamna?”, ma goneste unul din ei in timp ce un altul ma masoara din cap pina-n picioare. Trage din tigara si merge pe linga mine pina ce ajung din nou la blocuri. Se pune in fata mea si-mi spune printre dintii de aur: “Pleaca, femeie, aicea nu vine nici un om bun!”

Adriana ZAVOI

Autor:

Opinia Studențească

Revistă săptămînală de actualitate, reportaj și atitudine studențească, editată de studenți ai Departamentului de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”.

Adaugă un comentariu

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top