“Le dau trei luni”

1001 de măști Niciun comentariu la “Le dau trei luni” 7

Marius intotdeauna pufaie o tigara inainte de o reprezentatie la nunta. Se lipeste de pragul unei usi sau de un perete care ii pare mai primitor si apoi isi savureaza tigara in foi. Chiar de ar fi in intarziere, colegii de trupa nu il pot convinge sa renunte la obicei; doar el este liderul, impresarul si managerul lor. Insa imediat ce arunca pe jos mucul ingalbenit, ei se aduna in jurul lui si-i asculta verdictul: “Nu cred ca stam pana dimineata. Jumatate din invitati au mutre de alcoolici si mirele cu siguranta a intrat in vinul de la biserica. Spune-i soferului sa doarma iepureste”.

Vali si-a pregatit acordeonul si chitara, Laura flautul, Marius orga electronica, iar Andreea s-a retras intr-un colt sa-si dreaga vocea si sa-si aranjeze rochia de ocazie. Solista face un semn subtil si clapele dau tonul melodiei “Besame mucho”. Mai tirziu vor cinta si populara.

Pajura fura mireasa

Din cind in cind, scena se goleste,  iar trupa se alatura cameramanului si fotografului la o masa mai retrasa. Se cunosc deja de ceva timp; se intilnesc adesea pe la nunti. Abia asteapta sa-si povesteasca intimplarile comice. Chiar saptamina trecuta cameramanul a prins o nunta, unde mireasa a fugit cu nasul de cununie la o camera de hotel. A spus ca nu le da mai mult de trei luni impreuna, dar nu stie sigur cui: miresei cu mirele sau cu nasul? Nici de cununia de azi nu pare foarte incintat; e de-abia ora 12 si mirele nu se mai poate tine pe picioare. A baut atit de mult incit nu observa ca verisorii miresei o fura de sub ochii lui. Cei doi fug dupa gasca vesela sperind sa imortalizeze momentul, dar nu este loc in taxi decit pentru unul singur. Dau cu banul si fotograful pierde.

Dupa doua ore mirele pare sa-si revina. A dansat chiar si o “Brasoveanca” cu socrii mici, pina sa arda sigurantele si sa ramina in bezna cu toti invitatii. Insa, cumva, nu reusesc sa rezolve problema si ramin rind pe rind fara petrecareti. Ori nu se simt bine, ori au treaba dis de dimineata, ori trebuie sa-si duca acasa copiii adormiti. Cind, in sfirsit lumina se aprinde, doar citiva unchi nu se lasa trimisi la casele lor. A ramas atita tuica, vin, mincare. Mare pacat sa le lase sa se strice. Marius le cinta “Cine-a pus circiuma-n drum” pentru ultima data si apoi da startul la plecare. Doar soferul nu e de gasit; doarme in bucatarie pe o banca de lemn. A mincat sarmale pe intuneric pina i s-a facut rau.

Anca MATCOVSCHI

Autor:

Opinia Studențească

Revistă săptămînală de actualitate, reportaj și atitudine studențească, editată de studenți ai Departamentului de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”.

Adaugă un comentariu

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top