Pînă la studenți, curent să fie

1001 de măști Niciun comentariu la Pînă la studenți, curent să fie 0

„Capătul aleii, faceți la dreapta, chiar acolo, unde vedeți clădirea în for­mă de ciupercă”, îmi spune cu gu­­ra acoperită de o mustață stufoa­să. Și in­di­cațiile lui m-au ajutat pentru că, ve­nind din Tătărași, e greu de gă­sit „Uni­ver­sitatea Mihail Ko­găl­ni­cea­nu” (UMK), printre alei­le în­tor­to­chea­te și pline de cîini din spa­tele A­teneului. Îndreptîndu-mă că­tre struc­­tura care tro­na deasupra vi­lelor din jur, am ră­mas surprins să văd o clă­di­re rustică în forma unei ce­tăți în lo­cul turnului ultra modern din po­zele de pe Internet.

Sala de lectură 386

„Sînteți rătăcitul? Nu putem să vă înscriem la cursuri, ne pare rău. Din toamnă, cu cea mai mare plă­ce­re, aveți aici ghidul”, spune femeia de lîngă geam, care se uita cu o blîn­dețe în­țe­le­gă­toare din spatele bi­ro­ului secreta­ria­tului de Relații In­ter­naționale, Drept și o filieră de Eco­nomie de la UMK. Dar dacă tot eram acolo, am decis să văd și dacă restul facilităților promovate pe site arată la fel ca fațada. Cum parterul era blo­­cat de un portar pe care l-am aș­teptat mai bine de cinci minute să mă îndrume spre rectorat, mi-am fă­cut loc nestingherit pe scările în­gus­te din dreapta mea, care nu erau ie­și­rea de urgență.

La primul din cele două etaje am bănuit că sînt amfiteatrele mari și laborioase din descrierile din medii­le virtuale. Pe palier am găsit însă aproape toate ușile încuiate, mai pu­țin cele de la baie și două săli din spatele cărora se auzeau voci stridente de profesor, în­so­țite, periodic, de rîsete. Holul pus­tiu, vopsit în în­tregime în alb, cu ușile de lemn mici, în­gră­mă­di­te, m-au gră­bit să mai urc un etaj, imaginea de aici fiind prea asemănătoare cu cea dintr-un spi­tal.

La al doilea și ultimul etaj, erau doar două uși: rectoratul și atracția de pe palier, biblio­teca. Aceasta, „cu să­­li­le de lectură” se potrivește perfect des­cri­erii de pe site, fiindcă, într-a­de­­văr, „comple­tea­ză ambientul vieții de student la UMK”, pentru că este exact cît o cameră de cămin. Iar „să­lile de lectură” sînt de fapt una sin­gură, aflată în aceeași ca­me­ră, care are șapte birouri, cinci cal­­culatoare și un monitor al că­rui cablu de alimen­ta­re se leagănă li­niș­tit în că­utarea cu­ren­tului electric. Care pa­re să li­p­seas­că sistemelor de pe mi­ci­le măsuțe, sa­la fiind cuprinsă de o lu­mi­­nă de amurg, deși eram în plină zi.

Spre ieșire, clădirea în formă de ciu­percă poate nu mi-a arătat toate se­­­cretele, însă nici nu ai spune că ar avea loc să ascundă mai multe. Pînă nu mă lămuresc unde găsesc „student loun­­ge” sau „holurile largi și lu­mi­noa­se” din oferta de pe Internet, nu mă mai aventurez la studii complemen­ta­re.

Cătălin HOPULELE

Autor:

Opinia Studențească

Revistă săptămînală de actualitate, reportaj și atitudine studențească, editată de studenți ai Departamentului de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”.

Adaugă un comentariu

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top