Pe cine cade ștampila

1001 de măști Niciun comentariu la Pe cine cade ștampila 2

„Eu votez cu Dan Diaconescu. O să ne dea bani. 80 de mii de euro pen­tru fiecare și o să închidă toți ho­ții ca­re au fost pînă acum la putere. Cînd e­ra Iliescu furau și ei, dar li se mai scur­­gea printre degete și pentru prosti­me. Băsescu ține degetele căuș. Nimic nu mai curge și pentru noi ”, spune moș Mi­truță în timp ce dă al treilea pa­har de secărică pe gît.

În comuna Todireni din județul Bo­toșani aproape nu mai este nici un gard fără afișe de pe care să zîm­beas­că un candidat sau stîlp de pe care să atîr­ne sigla unui partid. Se mai dau pes­te poartă pungi cu zahăr sau fă­i­nă, întinse printre șoapte care indică un candidat. Au pornit și mici scanda­luri de la hîrtiile puse pe garduri. Se pa­re că prieteniile sau gradele de ru­de­nie nu dictează și opțiunile de pe bu­letinul de vot.

„Maică, a dat, a dat la toți. Nu știu de la ce partid. Aveau scris pe tricou, dar mamaia nu mai vede. Spuneau că-s de la verzi. Ecologiști, maică”, povestește o bătrînă în timp ce strîn­ge la gu­ră punga decolorată de plastic în ca­re a îndesat cîteva bucăți de car­ne, două felii de roșii și o pîine.

Ca să nu fie acuzați că dau po­po­rului pîine și circ, candidații au adop­tat alte strategii. Uzează de apleca­rea celor din Todireni către religie așa că, primind acceptul preotului de a face „un praznic” în curtea bisericii, au îm­părțit preparate din carne, mezeluri și alte bucate. Totul s-a desfășurat cum nu se poate mai simplu. Cu două zile înainte de data programată a po­me­nei elecorale, un candidat a cum­pă­rat doi porci de la obor pe care i-a asomat comform tradiției, i-a tranșat, ajutat de cîțiva susținători, iar soțiile acestora au făcut preparate pe care le-au împărțit în pachețelele celor prezenți în cur­tea locașului de cult. Deși preotul a spus că nu ține cu nici un partid po­li­tic nu a refuzat totuși ca „banchetul” să se desfășoare la casa de praznice. În fe­lul acesta au fost la biserică mai mulți credincioși decît în noaptea de Paște.

„Ne-a dat Boghian două PET-uri de bere ca să-l votăm. Eu acum beau be­rea, da’ în cabină oi vedea eu pe ci­ne pun ștampila”, spune tînărul că­ru­ia abia i-a mijit mustăcioara după ce ia sticla de la gură.

Pentru că deja lucerna e gata de co­sit, iar ploile au făcut-o să crească deasă și înaltă, un candidat s-a gîndit să economisească banii destinați ben­zinei pentru carul electoral. A găsit so­luția de a amenaja tot un car, de astă dată tras de cai, pe care a lipit afișe și l-a dotat cu casetofon cu baterii în ca­re suna imnul partidului. Vîntul ba­te, apa trece, banii pentru car electoral ră­mîn.

„Bă, Gicule, să vezi peste două săp­tămîni cît bem. Mergem și la u­nul, și la altul, iar la vot nici că mă duc. Ce să fac? Să aleg care din hoți să condu­că?”

Andrei MIHAI

Autor:

Opinia Studențească

Revistă săptămînală de actualitate, reportaj și atitudine studențească, editată de studenți ai Departamentului de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”.

Adaugă un comentariu

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top