Pastele bune sînt din Porto

1001 de măști Niciun comentariu la Pastele bune sînt din Porto 9

Bucătărioara scundă în care își fac veacul Camille, Lise, J.B. și Jorge sea­mănă cu un album de călătorie îm­prăș­tiat într-o cutie cu suveniruri. Pe­re­ții gălbui, frigiderul, dulapurile sînt îm­pînzite de fotografii color sau alb-ne­gru cu chipuri vesele murdare de tort.

De după arcada decorată cu eti­che­te de bere românească apare o față bron­zată și doi ochi negri, subțiați într-un zîmbet copilăresc. Jorge, din Por­tu­ga­lia, se specializează în inginerie și automatică la Universitatea „Gh. Asachi”. „Oamenii de aici chiar vor să dea o mînă de ajutor. Sînt ospitalieri și am avut mult de învățat și din facultate. E diferit și îmi place.

România e conside­ra­tă, la mine în țară, un loc prolific dez­voltării industriei. Practic, tot ce ne în­conjoară n-ar putea să existe fără in­dustrie”, se înflăcărează tînărul gesti­cu­­lînd și vorbind într-o engleză britanică.

„Bla, bla, bla, discuții despre ingi­ne­rie… Nu din nou!”, se aude vo­cea lui J.B., un francez simpatic, ca­re nu-și arată cei 20 și ceva de ani, decît în momentul în care își ascunde tun­soarea dezordonată și privirea de a­do­lescent în spatele unui nor gros de fum de țigară.

Țara de origine, Ucraina

După primul PET de bere Skol și punga de cipsuri cu sare, Jorge își asu­mă postura damnată de bucătar de oca­zie și se apucă să gătească paste cum le face acasă, în Porto, cu ciuperci, multa ceapă și șuncă, chiar dacă sînt din Hala Cen­trală. Camille, gazda mea și ob­ser­­vatorul tăcut al întregii dispute in­ter­cul­turale, își sprijină capul în mîna așe­zată pe colțul canapelei. În spate, pe o eta­jeră, stau volume de Gorki și Căr­tă­res­cu în franceză și un vraf de hărți tu­ris­­tice ale României.

Au fost la mare, în Galați și în toate orașele din Moldova. Știu că mai e mult de vizitat și puțin timp pînă în februarie, cînd se vor întoarce acasă. Vor să viziteze Brașovul, Sibiul și să des­co­pe­re mai multe locuri „tari” în Iași. Pe pie­sele celor de la Pink Floyd, noaptea devine somnoroasă, cu farfurii goale, pahare cu bere și coniac italian verde-albicios pe masa murdară de scrum. România le-a oferit un mediu colorat, viu, în care nici nu contează că la TV nu înțeleg nimic în afară de TV5 Monde, la care nici nu se uitau acasă.

Fericită că n-am fost pusă să spun nimic în ucraineană, țara mea de baștină pentru o seară, i-am complimentat lui Jorge pastele un pic prea condimentate și le-am explicat stîngace cum ar fi mai ieftin să ajungă la Kiev. „Și… Camille, pozele sînt făcute de tine?”

Alexandra PANAETE

Autor:

Opinia Studențească

Revistă săptămînală de actualitate, reportaj și atitudine studențească, editată de studenți ai Departamentului de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”.

Adaugă un comentariu

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top