Ospățul de la teatru

1001 de măști Niciun comentariu la Ospățul de la teatru 1

N-am crezut că-i posibil pînă n-am văzut și îmbucat. All you can eat mi se părea ceva incredibil, po­sibil doar în filme sau concursuri grotești pe la fel de fel de festivaluri ale cîrnaților și vinului.

Intru în restaurantul Theatro, de la parterul Teatrului Luceafă­rul și mă așez timid la o masă. Văd cum pe lîngă mine se plimbă, mai ceva ca niște furnici, oa­meni cu far­furii. În centru e o masă mare cu două oale, una cu ciorbă de fa­sole, cealaltă cu supă de pui, și încă pa­tru tave mari, împărțite în două, cu opt fe­luri di­fe­rite de mîn­care. Sub ele, cîte o butelie mică ce în­căl­­zeș­te încontinuu mîncarea.

După un sfert de oră în care în­cerc să mă dumiresc cum se procedează aici, mă lămurește una dintre femeile care schimbă la fiecare ze­ce minute o tavă (pentru că se mă­­nîncă, nu glumă), că trebuie să mă servesc singur. Îmi iau o supă dar, în loc să mănînc, mai degrabă sînt atras de spectacolul ce se pe­tre­ce lîngă mine.

Ciorba de la ora 3

„Sînt acolo la Moldovița niște pocăite…”, și n-apucă femeia să ter­mine fraza că mai ia o în­ghi­ți­tu­ră de mîncare. Undeva în stînga e o mare cu­metrie, ziua de naștere a unei femei bătrîne și toată familia, aproape 20 de oameni, a venit să se cins­teas­că în vin și pulpe de pui. În spatele mesei, lîngă pe­rete, sînt cî­teva sticle de plastic pline cu fel de fel de băuturi roșiatice. „Hai, mai ia niște vișinată, tată”, spune fe­me­ia durdulie și toarnă într-un pahar. Ea-i servește pe toți de la masă. La fiecare cîteva minute face cîte un drum să aducă o ciorbă sau cartofi prăjiți cu-o friptură. Nici nu apucă bine cineva de la masă să termine ce-are în farfurie că îi și apare altă porție în față, și mai îmbelșugată ca cea dinainte. „Ciorba de fasole a fost fatală”, o complimentează fe­me­ia mereu ocupată cu cîte-o farfurie pe angajata care reînnoiește tă­vile.

Intră un grup de cinci „băie­țași”, îmbrăcați specific, la costum de fîș și pantaloni de trening, și se-așază la masa din colț. Apoi îi văd venind în mijloc, unde e mîncarea, și-și iau o porție. Și încă o porție. Și iar. Și apoi o salată. Și brusc îmi dau seama de ce trening și nu blugi. După vreo jumătate de oră pleacă ghiftuiți, mergînd agale și, bine­în­țe­les, vreo doi învîrtind che­ia de la mașină pe-un deget.

Mai iese un cuplu, pe la vreo 45 de ani, ambii cu început de bur­tă. În drum spre ușă, nevasta-i spu­ne lui „Vezi? Aici erau ardeii. Și tu îi tot căutai”. Dar el nu ezită o clip­ă, într-un șervețel ia un ardei iute, îl bagă repede-n gură și la fel de iute și iese din local.

Ioan STOLERU

Autor:

Opinia Studențească

Revistă săptămînală de actualitate, reportaj și atitudine studențească, editată de studenți ai Departamentului de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”.

Adaugă un comentariu

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top