OctoberFEST de „noroc”

1001 de măști Niciun comentariu la OctoberFEST de „noroc” 0

Urlete și chiuituri ca la nuntă, mi­ros de mici cu pește și mese de lemn pe care se urcă oricine cînd vrea să dan­seze. Toate au fost în fața Pa­la­tu­lui Culturii, într-un singur cort de cîteva sute de metri pătrați între opt și zece octombrie.

„Un Oc­to­berFEST nea­oș, româ­nesc. Ca ser­bă­rile cîm­penești de la sate”, spune un rocker cu părul lung care a venit la eveniment „doar pentru că be­rea e trei lei și cîntă Bobo, prie­te­nul meu de la Fără Zahăr”. Bea cî­teva pahare de la dozatoarele transpirate și, după ce-și salută a­micul, pleacă, „pentru că e plin de pițipoan­ce și cocalari aici”.

În prima noapte, în cortul festivalului sînt doar concursuri pentru fe­te. Bere pentru cine dansează pe ma­să sau cine se dezbracă, dar „pentru băieți nu dau bere? Ăștia nu văd că fetele nu beau bere? Eu m-aș dez­bră­ca, aș dansa cum vor ei, dar pe de­geaba”, strigă un tip cu părul mu­rat de gel către prietenii lui de la ace­eași masă. Peste tot, pe jos, sînt pa­hare goale cu „regele berii în Româ­nia”. În timp ce Raluca și un prieten de-al ei dansează pe băncile pregă­ti­te parcă pentru praz­nic, vine un băr­bat din staff-ul organizatoric cu Ursus pe piept și le roagă imperativ să co­boa­re ca „nu cumva să se rupă”. La cîteva minute după asta, acolo se ur­că trei băieți cu cercei în urechi și unghii lăcuite iar scîndura udă de be­re cedează cînd aceștia încep să sară pe „Du­mi­tru” de la Fără Zahăr. „Fra­te, hai să plecăm că eu nu am bani de be­re, darămite să mai plătesc și porcăria asta putredă”.

Afară plouă, iar cine vrea să mear­­gă la băile publice trebuie să aler­­ge printre stropi. „Doamne! Am călcat în norocu’ ăsta. Să pună cineva be­curi aici că se mîzgîlește lumea”. Ie­se afară și își freacă pantofii niki de as­faltul Culturii. Mai merge cîțiva me­tri și se împiedică de cablul de alimentare al luminilor de la scenă, ca­re iese din generatorul din spatele WC-urilor. „Oh, Doamne! Ăștia vor să mă omoare?”, și se aude de la cîți­va metri un prieten de-al lui care rî­de în hohote. „Hai mai repede că ne așteaptă mufarinele alea”, și-i văd cum ajung în fața scenei lîn­gă trei fe­­te, una mai beată decît cea­lal­tă.

Oamenii de ordine nu sînt deloc în ordine. Doi dintre ei stau mai la dos cu pahare de Ursus pe care le dau peste cap re­pe­de, să nu îi vadă șe­ful. În tot acest timp colegii lor stau împînziți prin­tre „co­calarii și pi­ți­poan­cele din cortul mărturiei”, cum a nu­­mit rockerul adu­­nătura de ieșeni ca­re petrec.

Victor ILIE

Autor:

Opinia Studențească

Revistă săptămînală de actualitate, reportaj și atitudine studențească, editată de studenți ai Departamentului de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”.

Adaugă un comentariu

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top