Nu-s urgențe la spital

1001 de măști Niciun comentariu la Nu-s urgențe la spital 1

„Ultimul bătut tocmai a plecat” spune în grabă Tudor Ciuhodaru, șeful Unității de Primire Urgențe a Spitalului „Sf. Ioan”. Pe unul din paturi stă o tînără cu piciorul în ghips. „Am pățit și eu ca blondele, care cînd vor să se sinucidă se aruncă de pe tocuri”, oftează ea, uitîndu-se cu jale la piciorul bandajat.

Pe un alt pat moțăie o bătrînă: „Nepoată, tu ești?”, strigă ea la un moment dat și se întoarce pe cealaltă parte. Restul paturilor sînt goale, îmbrăcate în cearșafuri albe și cu stetoscoape atent agățate, nu lipsesc nici sondele de probă, iar „benzina și scînteia servesc la alimentarea, repornirea pacientului”, după cum îmi explică doctorul.

Paza fără somn

Medicii de gardă sînt mereu în expectativă, iar Yahoo! Messenger e la fel de „treaz”, pentru a înlesni comunicarea între aceștia. La pagerele din „Anatomia lui Grey” pot doar să viseze. „Guvernul a dat 2,5 de milioane pentru pagere. Ce am să fac cu ele? Să mă cheme de la parter tot la parter?”, adaugă șeful Unității.

Urgențele nocturne sînt locul de întîlnire al alcoolicilor, bătăușilor, sinucigașilor din penitenciare și studenților depresivi. „În seara asta au fost două studente, s-au certat cu prietenii. Inimile astea rănite cred că orice puls accelerat necesită îngrijiri urgente”, adaugă o asistentă agitată de la cafea. În cămăruța de dormit a doctorilor, familia Simpson are un raft întreg, iar Obelix nu-l are pe Asterix aproape și se bucură doar de un loc printre cîteva diplome. În caz de „asfixiere” două dozatoare cu suc de mentă și lămîie sînt gata să răcoarească orice energie inflamată.

Dacă de obicei e mai multă agitație pe holuri, în timpul postului ajung mai puțini pacienți la Urgențe. Dar chiar și așa, alcoolul tot de post e! „Unele nopți sînt mai pline, taxiul sau chiar vreo căruță parchează în curtea Unității cu cîte un individ în comă alcoolică, niște petrecăreți experimentează zicala «de la bal la spital», sau cazuri rare cum ar fi o mușcătură de porc mistreț”, povestește Tudor Ciuhodaru.

Pe la 5 dimineața Angelica, infirmiera, îi mătură pe toți dînd deșteptarea și pregătește totul pentru o nouă zi. Ziua ei se termină acum, cînd pleacă la culcare, și nu la 12 noaptea.

Andreea JUGARU

Autor:

Opinia Studențească

Revistă săptămînală de actualitate, reportaj și atitudine studențească, editată de studenți ai Departamentului de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”.

Adaugă un comentariu

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top