Noaptea în care halatele au intrat la apă

1001 de măști Niciun comentariu la Noaptea în care halatele au intrat la apă 13

„Ce spuneți, putem vedea sunetele?”, întreabă Alex, unul dintre studenții voluntari de la Facultatea de Fizică. Copiii însoțiți de învățătoare și de cîțiva părinți îl privesc nedume­rit. „Dar nu putem vedea sunetele”, îi răspunde tacticos o fetiță mică, blondă și cu părul prins în coc. Băiatul zîmbește și se pregătește să le dovedească contrariul cu un săculeț de nisip, un arcuș de vioară și un stativ de care este prinsă o platformă metalică. „Putem vedea sunetele, însă cu ajutorul vibrațiilor. Știe cineva dintre voi să cînte la vioară?” De data asta însă nu îi răspunde nimeni, așa că, după ce Alex presară nisip pe platforma din fier, începe să scîrție cu arcușul pe suprafața metalică. Firimiturile de nisip tresar de îndată și se adună în zonele în care placa vibrează mai puțin. Curioși, prichindeii se înghesuie să repete și ei experimentul, înconjurîndu-l pe student din toate direcțiile.

La cîteva corturi distanță, energia alternativă este ex­pli­cată unui grup de liceeni. Un panou solar în miniatură a­li­mentat de o lampă și o moară de vînt stîrnesc tot felul de cu­rio­zități. „De ce nu este folosită mai des energia curată”, întreabă un băiat înalt, slab și pistruiat. Profesorul abia dacă reușește să răspundă și o altă întrebare o urmează. Alături de masa cu mini-panorile solare și mori de vînt, un alt profesor explică unui grup cum funcționează suspensiile sau motorul hidraulic.„Uite, dacă încercăm să mișcăm pistonul unei seringi goale al cărei vîrf este astupat, vom reuși pentru că aerul poate fi com­pri­mat. În felul acesta funcționează sus­pensiile. Lichidul însă nu-și schimbă volumul, deci folosim principiul acesta pentru a acționa un piston.” Explicațiile sînt apoi de­mons­trate cu ajutorul unor jucării lego care imită mașini sau excavatoare. În jurul lor s-au strîns băieții, care întorc dră­co­ve­ni­ile pe toate părțile și imită sunete de mo­toa­re.

Întunericul se lasă tot mai mult peste parcul de lîngă Palas, însă acesta parcă aduce tot mai mulți curioși. Acum experimentele cu plasmă și electricitate sînt în centrul a­ten­ției. „Cine vrea să fie Rudolf și să-l ajute pe Moș Cră­ciun”, îi întreabă pe cîțiva prichindei una dintre studentele voluntare.  Și dacă unii copii se transformă în renii lui Moș Crăciun, alții, un pic mai mari, ajută la aprins o instalație pentru brad. Aceștia pedalează de zor la o bicicletă pentru a transforma energia mecanică în energie electrică. Deși își pierd repede suflul, piticii nu rămîn și fără curiozitate, de aceea, imediat ce se dau jos din șa, aleargă cînd la un experiment cînd la altul, nevrînd încă să plece acasă. Sînt și ei niște mici cercetători, iar aceasta este noaptea lor.

 

Autor:

Andrei Mihai

Secretar de redacție la Opinia studențească, student în anul al II-lea la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae” , secția Teologie Didactică de la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași.

Adaugă un comentariu

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top