Ligile, puse pe tarabă

1001 de măști Niciun comentariu la Ligile, puse pe tarabă 21
Ligile, scoase la tarabă

Cîteva zeci de ciupercuțe albe au ieșit ca după ploaie pe strada Lăpușneanu, iar sub pălăria fiecăreia se ascundea cîte o organizație studențească. „Manifestările Studențești”, un eveniment din cadrul FestudIS sub forma unui Tîrg de ONG-uri, a adunat aproximativ 24 de ligi și asociații care le povesteau tinerilor mai multe detalii despre activitățile organizate de acestea. La fiecare masă întîlneai pe cineva dornic să discute, care te molipsea cu un zîmbet senin și care te informa în legătură cu diverse domenii de activitate. La ora 12.00, cînd trebuia să înceapă evenimentul, corturile încă erau pustii, iar cei mai harnici, care au venit cu o oră îninte, au reușit să-și aducă cîte o masă și mai multe scaune. Majo­ri­tatea erau nemulțumiți că au fost nevoiți să caute soluții pentru a face rost de lucrurile pe care primăria a uitat să le ofere, după cum îmi explică un tînăr cu păr castaniu îm­bră­cat într-un tricou personalizat.

Din corturile dispuse în formă de fîșii de-a lungul străzii venea cîte o adiere dulce de bomboane, ciocolată și suc, iar sub lumina soarelui de amiază se „prăjeau” steagurile multicolore pe care erau pictate numele organizațiilor studen­țești. Cei de la Teaching Iași, care recent au sărbătorit zece ani de activitate, au organizat o tombolă pentru a premia cea mai frumoasă urare. Literele schițate și-au găsit locul pe stickere multicolore, unii le-au urat „mulți ani fericiți”, iar alții au încercat să fie cît mai ingenioși.

  • Festudis, tîrgul ONG-urilor
  • Festudis, tîrgul ONG-urilor
  • Festudis, tîrgul ONG-urilor
  • Festudis, tîrgul ONG-urilor
  • Festudis, tîrgul ONG-urilor

Soarele se oglindea în cupele și medaliile cîștigate de or­ga­nizații de-a lungul anilor de activitate, premii care erau aranjate cu mîndrie pe mese lîngă pixuri, stickere și bomboane. Cei de la Best Iași și Liga Studenților de la Filosofie (LSF) au înfrumusețat corturile cu baloane. Dacă la cei dintîi au crescut flori cu petale multicolore, la LSF erau desenate cuvinte.

Cîteva organizații au ieșit în stradă cu mascota, iar trecătorii au putut observa o eprubetă roșie, un om modelat din carton și un filosof de origine greacă ce purta o coroniță din salcie. Societatea Studenților Farmaciști Iași (SSFI) a venit la FestudIS cu proiectul Automedicația, care presupune informarea în legătură cu ris­cu­rile aduse de consumul excesiv de medicamente. „Noi le pu­nem cîteva întrebări despre au­to­medicație, vrem să vedem ce cunosc, iar în schimb le oferim cîte un pahar cu limonadă, bomboane și eprubete pictate”, îmi povestește Mădălina, o fată cu părul scurt pînă la umeri, de după ochelarii căreia sticleau niște ochi măslinii. Mai multe fete îmbrăcate în uniforme medicale storceau lămîile de un galben aprins și umpleau un vas cu sucul lor. Alături, pe masă, o cutie mare cu mentă își aștepta rîndul în „cocktail”.

Cea mai mare coadă a fost în fața cortului Societății Stu­den­ților Stomatologi care le-a propus trecătorilor o consul­tație stomatologică gratuită. Trei tineri specialiști s-au aplecat asupra danturii unui copil de nouă ani analizînd cauzele și efectele dulciurilor, reamintind parcă de bunătățile pre­zen­te pe mesele fiecărui participant la Tîrgul de ONG-uri.

Autor:

Doina SÎRBU

Redactor la Opinia studențească, student la Departamentul de Jurnalism și Științe ale Comunicării din Iași.

Adaugă un comentariu

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top