La cursuri, în reluare

1001 de măști Niciun comentariu la La cursuri, în reluare 5

Cine susține cu vehemență că în Copou există doar o singură universitate, ar fi mai bine să își muște lim­ba. Vizavi de „Cu­za” și cum cobori la vale încă vreo 500 de metri, într-un colț ascuns de la parterul Academiei Române, dai si­gur de ea. E universitatea pe pa­tru me­tri pătrați. Dar nu îți trebuie mai mult. Încă de cum intri pe ușa al­bă de termopan prăfuit, fără ja­lu­zele, pînă și vîntul te împinge înă­un­tru ca să te îns­crii la Spiru Haret.

De la intrare te va în­tîmpina fie un rector, decan, profesor, asistent sau cum vrei tu să îl numești pe singurul angajat al filialei. Ai grijă și pregătește-te. Te va privi cu ochii lui mari și bulbucați și se va uita fix la tine, cît să te hipnotizeze. Linistește-te că mîi­ni­le și le ține la spa­te și ori­cum, va sta în spa­te­le biroului asamblat din două scînduri. Poate că postura lui ți se va pă­rea im­pu­nă­toa­re, dar tu să fii ferm pe poziții și să îi spui răspicat că vrei să fii student la Drept. Nu trebu­ie să îi bagi în seamă pe cei doi domni care se ceartă că nu au încă diplomele de licență. Tu știi că vei fi un student si­li­tor și că vei merge la toate cursu­ri­le.

Fără lecturi obligatorii

La TVRM, în direct și în reluare, de două ori pe săptămînă. La aceeași oră. Pe lîngă, mai ai și suport de curs pe www, iar dacă esti șoarece de bi­blio­tecă mai găsești și la librăria de trei rafturi din incinta universității cărți scri­se de maeștrii de la București. Că ei sînt mai inteligenți. De seminarii să nu îți faci probleme. Nu te vei trezi la ora șapte ca să fii acolo la opt. Îți poți bea cafeaua liniștit. Oricum pe nimeni nu interesează dacă citești Platon sau Ciuș Măgăruș, nici dacă ai învățat la penal sau constituțional. Atît timp cît testul grilă rezolvat și atașat pe mail cu două zile înainte de examen îl vei lua cu douăzeci din pa­truzeci, ești mare geniu. Și cum te știu student sîrguincios, poți să faci și doi ani într-unul. Îți poate confirma și de­ca­nul. Știu că nu mă vei dezamăgi. În privința bani­lor, iar să nu îți faci pro­bleme. E chiar o suma modică, puțin peste 1000 de lei pe an. Și dacă ai pu­ne la ciorap un leu pe zi, tot poți avea pretenția să te nu­mești student. Cu acte în regulă. Și-o poți plăti și în rate, o dată pe tri­mes­tru. Să nu întîrzii prea mult la achi­ta­rea ei, nu de alta dar ți se duc banii de pe bacșiș. Vei ști că du­pă ce termini aici, vei apela la PCR. Pile la cumnatul tău ca să-ți con­vingă sora să te ia la firma ei de avocatură, Cons­tanta rugăminte la mama ta ca să îți dea salariul la timp și Relațiile cu toti superiorii tăi. Nu de alta, dar să nu te certe că nu ai dat bine cu mătura.

Iustina AMBRONO

Autor:

Opinia Studențească

Revistă săptămînală de actualitate, reportaj și atitudine studențească, editată de studenți ai Departamentului de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”.

Adaugă un comentariu

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top