La birou cu 4×4

1001 de măști Niciun comentariu la La birou cu 4×4 0

La tipografia Print Multicolor, locul unde prind culoare atît „Ziarul de Iași”, cît și „Libertatea”, volumul de muncă se măsoară în suluri de hîrtie și sticle de Cola. Dacă tura de dimineață, care se ocupă de tipărirea cărților, este formată în mare din femei, seara, cînd trebuie să apară ziarele, se strînge o gașcă de băieți voioși, puși pe glume dar și pe treabă.

Pentru ei, ziua de lucru începe la ora 19.00, cînd șeful de tură îi salută: „Ce face trupa de boieri?”. Băieții bagă sulurile de hîrtie în mașina de tipar, după care se hotărăsc cu ce ziar să înceapă, „Libertatea” sau „Cancan”, pentru că prima oară ajung paginile în format electronic de la tabloide.

Dacă stai după ora 22.00, cînd se apropie termenul limită de trimitere a paginilor de la ziare, începi să-i auzi pe băieți: „Uăi, dă drumu’ la cerneală! Schimbă sulul de hîrtie, haide, uăi, că-i tîrziu, dă-i bătaie, schimbă placa!”. Dacă se întîmplă ca vreunul să scape o înjurătură, altul imediat îi reproșează: „Băi, nu mai înjura, că e instituție de cultură aici, tipărim «Libertatea» și «Cancan», nu ți-e rușine?”.

Șeful de tură este singurul care are peste 25 de ani și, ca treaba să meargă, dar „prietenește, fără răutăți, pentru că sîntem tineri și zburdalnici, trebuie să fim ținuți în frîu”, povestește Laur. El este primul care citește presa din fiecare zi, vrînd, nevrînd. Lucrează de cinci ani ca grafician DTP (n.r.: Desktop publishing) la tipografie și, după cum i-a spus Bogdan acum doi ani, cînd a vrut să plece la „Ziarul de Iași”, „tu ești pentru tipografia asta cum e Obeliscul pentru Costinești.”

Într-unul din birouri are două lasere, unul din 2006 și celălalt din 2008. „Primul e cu o idee mai încet. Și toți care intră aici se minunează de ce pe unul e o etichetă pe care scrie «Dacia» și pe celălalt «4×4».”

Munca mea, Cola și cafea

Ca să destindă atmosfera, băieții mai încep să cînte: „Cînd eram tînăr fecior, lucram la Print Multicolor, uite-a mai trecut un an, iarăși tipărim Cancan”. Regula de aur în tipografie, care îi face pe băieți să fie atenți la treabă, este „cine greșește trece strada și aduce sticla de Cola”. „Și fiecare are în pușculița lui 5 lei pentru o eventuală greșeală”, povestește tînărul. Așa, băieții sînt atenți să nu bage hîrtia greșit în mașină sau să n-o rupă în timpul tirajului. Altfel, imediat se aud mai multe voci la unison: „Sucuuul!”

Ioan STOLERU

Autor:

Opinia Studențească

Revistă săptămînală de actualitate, reportaj și atitudine studențească, editată de studenți ai Departamentului de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”.

Adaugă un comentariu

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top