Improvizație pe butoaie

1001 de măști Niciun comentariu la Improvizație pe butoaie 25
Improvizație pe butoaie

Ce au în comun păpușile, butoaiele și iarba? La prima ve­de­re, mai nimic. La „teatrul pe butoaie” organizat în cadrul Zi­lelor Studentului Francofon, am văzut cum păpușile și bu­toa­iele din cramele Copoului, așezate în jurul unei scene de lemn pe iarba cosită recent pot să ne stîrnească pofta de lu­dic. „Amin, la cît începem?, întreabă un băiat ce poartă oche­la­rii pe vîrful nasului, tot privind la ceasul care-i arată că au trecut de ora trecută pe afiș, apoi ridică capul de parcă ar vrea să numere spectatorii veniți. Aceștia stau așezați pe pături, pe iarbă, punîndu-și pe post de pernuță agendele de la cursurile de la patru, de la care au ieșit după ce au auzit zgomot „La Balena”.

Pe scenă, însoțit de trei fete, urcă un băiat cu barba în­gri­ji­tă și cu tricou roșu, cu inscripția: „J′aime l′impro” ce su­ge­rează imediat genul programului: teatru de improvizație . Francofonul încearcă să se prezinte spunînd, cu un accent pu­ternic moldovenesc că sînt nativi francezi, dar azi vor încerca să vorbească și în română, iar „greșelile gramaticali, face parte din program”, punctează tînărul așezîndu-și oche­larii. El îndeamnă publicul să-i ajute, participînd la toate sce­ne­le lor, pentru că acest gen de teatru se face doar cu ajutorul publicului. „Fără voi nu facem nimic. Spuneți-ne cîte un nu­me de personalitate cunoscută în lume”.

La primul joc de rol, cei patru tineri improvizează o seară la saună, fiind cîte unul din personajele: Carla Bruni, Charlie Chaplin și Marilyn Monroe, iar cea de-a treia fată, neștiind despre cine este vorba, trebuie să-i identifice după comportamentul lor.

Actorii s-au identificat rapid cu personajele lor, pentru că de­conspirarea nu a durat mai mult de 15 minute. După acest joc, trupa a cerut publicului un cuvînt inexistent, căruia să îi facă pe loc un slogan. „Felicopterus” a strigat o tînără cu rucsac în spate și o fustă roșie cu buline albe ca de buburuză. Doar în două minute, cele două echipe au inventat un slogan și tot cu acest nume, un preparat medical: „ Felicopterus ai luat, Bac-ul l-ai dat”.
După încă cîteva improvizări jucăușe, actorii spun că sînt și membri ai trupei „Idiot” din Iași și așteaptă toți doritorii să se implice în acest gen de artă pentru că, spun ei „nu trebuie să va fie frică de ridicol, de improvizare și spontanietate”. Apelul lor nu s-a lăsat mult așteptat, întrucît cinci tineri, încălziți de la dozele de bere se pronunță pentru a face imediat spectacol, așa că au urcat pe scena înconjurată de butoaiele de lemn, jucînd : Bob-bi-di-bi-di-boop.

Autor:

Diana GAINA

Libertatea mă definește, sînt dinamică și deschisă pentru tot felul de experiențe. Îmi place să cunosc oameni noi și povești inedite prin care să se reflecte realitatea obiectivă și viața plină de culoare.

Adaugă un comentariu

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top