Frați de țigari sub cerul liber

1001 de măști Niciun comentariu la Frați de țigari sub cerul liber 14
Frați de țigari sub cerul liber

Un morman de chiștocuri a­run­cate pe o movilă de nisip sînt în­gră­mădite în fața clubului Cannabis for­mînd un mușuroi acoperit cu fum. A­fară, atmosfera e mult mai vie de­cît înăuntru, prietenii sau în­dră­gos­tiții fiind dornici să stea în aer liber, își scot cîte o țigară și savurează din aceasta în toiul nopții, sub „gerul” pri­măvăratic. „Țigara mă în­căl­zeș­te”, îmi explică o tînără cu părul blond ce îi alunecă lejer pe spate. Fe­tele îm­brăcate în tricouri și fuste scur­te, au ieșit la fumat cu gîndul că nu le ia mai mult de un minut și și-au luat cu ele doar un pachet cu ți­gări și o brichetă.

Maria, studentă în anul al III-lea la Facultatea de Psihologie şi Şti­in­ţe ale Educaţiei, îmi povestește că de cînd s-a adoptat legea antifumat nu mai este nevoită să-și spele hainele după orice ieșire în club. Să­ptă­mî­na aceasta a fost în mai multe localuri și a observat aceeași atitudine a tinerilor, cu toții ies afară să tragă cîte un fum, iar cluburile nu mai sînt îm­pă­ienjenite de ceață. „Amenzile sînt mari și pentru noi și pentru cei care fu­mează în încăpere”, îmi explică bar­manul despre comportamentul pe­trecăreților.

Mesele sînt pline cu sti­cle și pahare, nici urmă de scrumiere. Tinerii și adulții dansează sub muzica Dj-ului, unii se mișcă mai pa­siv, adulmecînd orice notă, iar alții își mișcă vioi trupurile. Pe tavan ard sute de steluțe de parcă ar fi rupte de pe bolta cerească și lipite mai apoi, dar nimeni nu se încumetă să a­prin­dă o țigară sub „cerul plin de ste­le”, ci preferă să coboare scările și să ia­să pe ușa întredeschisă a clubului.

Ușa pare a fi ospitalieră cu pe­tre­căreții, în fiecare minut aceasta este împinsă cu mîna, deschisă și în­chisă. Unul intră și alții doi ies. έna­inte, de îndată ce intrai în local, cu fie­care treaptă simțeai tot mai intens mirosul de țigară. Acum co­bo­rînd scările observi cum fumul se în­desește. Un grup de studenți stră­i­ni s-a încumetat să-și ia haina după ei pentru că știu din propria ex­pe­ri­ență ce înseamnă să fumezi doar afară.
Niște tineri veniți din Spania îmi povestesc că în țara lor natală o astfel de lege a fost adoptată acum șap­te ani și se respectă pînă în prezent. În primele luni cînd au venit la stu­dii în Romania priveau ciudat obiceiul de a aprinde o țigară într-un lo­cal și a fi nepăsători față de ne­fu­mă­tori.

Acum ei sînt uimiți că legea este respectată chiar din prima să­ptă­mînă deoarece aceștia, la fel ca și prietenii lor au primit cîteva a­men­zi bune pînă s-au lăsat de viciul în lo­curi publice. Mușuroiul de chiș­­t­o­ace adună din ce în ce mai mulți „fra­ți de țigară”, iar fumul nepoftit bate insistent în ușa clubului din Co­pou.

Autor:

Doina SÎRBU

Redactor la Opinia studențească, student la Departamentul de Jurnalism și Științe ale Comunicării din Iași.

Adaugă un comentariu

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top