Festivalul oamenilor dereglați

1001 de măști Niciun comentariu la Festivalul oamenilor dereglați 1

Ploaie, frig, fum de cîrnați arși, mi­­ros de bere și bărbați deja chercheliți. Asta e atmosfera din a doua zi de OctoberFEST în care pășesc deja descurajată. Încep să regret că am plecat de acasă, că am avut nesăbuința să în­lo­cu­iesc pătuțul cel cald cu scîndurile astea pe post de scaune.

Cînd am intrat, cîțiva bărbați care în­că se credeau flăcăii de odinioară de la hora din sat își încercau măiestria într-ale dansului pop. „You can trick me once, but I won’t let you trick me twice” (n.r.: Poți să mă păcălești o dată, dar nu și-a doua oară), fredonau cîteva fete cu berea în mînă în timp ce admirau lecțiile de dans. Doar atît în­să, că de dansat nici vor­bă. Oricum, nu pot să număr decît maximum zece prezențe feminine, do­uă mame, cinci copile de gimnaziu și trei tinere dis­po­nibile. Se pare că e sea­ra bărbaților cu cî­teva beri la cap. Asta nu înseamnă în­să că lipsesc miș­că­rile languroase. Ni­ci­de­cum.

Înaintez și după ce fac o tură a cortului, îmi găsesc un loc decent, departe de cei puși pe chef. Spre surprinderea mea, mesele sînt curate și nu mai văd sticle aruncate pe jos. Pentru o clipă, am senzația că sînt în altă țară. Dar nu durează decît atît, pentru că un bărbat la vreo 40 de ani, tipul de muncitor ne­calificat, îmbrăcat cu un trening al­bas­tru, se apropie de mine. Rînjește cu cei doi dinți care i-au mai rămas și se uită cruciș.

Bineînțeles, urmează replica „Ce face fetele? Singurele, singu­re­le?”, urlată în urechea mea. Mă prefac că nu-l aud, îi fac semn cu mîna să plece, mai mormăie ceva, dupa care își în­cear­că norocul la o altă masă.

Fiecare cu legea lui

In stînga mea, văd într-un final oa­meni normali, o familie. Degeaba. Și tatăl e în asentimentul masculilor de pe-aici, contaminat de febra mișcărilor îndrăznețe. Flutură deasupra corpului un balon albastru și lung. Iar fiul, cam de doi ani, îl imită. Asta chiar nu era ne­vo­ie să văd.

Trupa care încălzește atmosfera pa­re să nu observe aceste detalii. Ban­di­dos își urlă ritmurile rock’n’roll în le­gea lor și totuși, oamenii dansează. Pro­­babil de la bere li se trage, că altfel maneaua n-ar fi fost așa ușor în­lo­cu­­ită. Așa a ajuns să se urce un tînăr cu geacă portocalie în spatele unui bărbat scund, cu pălărie de cowboy și să urle. Altfel, nu pot să-mi explic.

De cînd am venit, un clovn îmi tot dă tîrcoale. Vine, îmi zîmbește și tace. Și acum cînd plec, mă conduce pînă la ieșirea din cort. Se uită într-una, fix la mine. Dar degeaba. Nici măcar nu m-am ales cu un cîine balon. Doar cu un nu­măr de telefon, dacă mai stăteam. Asta îmi mai trebuia după o așa seară.

Roxana MĂCIUCĂ

Autor:

Opinia Studențească

Revistă săptămînală de actualitate, reportaj și atitudine studențească, editată de studenți ai Departamentului de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”.

Adaugă un comentariu

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top