Elasticul din semicerc

1001 de măști Niciun comentariu la Elasticul din semicerc 0

„Mîinile sus! Deplasarea laterală spre stînga”, dirijorul își întinde mînile și, la un semn, băieții o iau în partea opusă. „Spre dreapta, înapoi, în față, ți­ne mîinile alea bine, Ciocoiule, șiii ple­cați!”. La fluierul ascuțit se aruncă spre mijlocul terenului într-un sprint apăsat, iar în partea celălaltă iau din nou po­zi­țiile, așteptînd semnalul.

Antrenorul Cos­tel Schender însă nu se grăbește. Pă­șeș­te încet, cu mîinile strînse la spa­te, fluierul atîrnîndu-i din pumnul stîng.

Se uită din nou spre mine, dă din cap nedumerit și merge mai departe: nu înțelege de ce ar vrea un student de la Litere să vadă antrenamentul echi­pei de handbal a Iașului. Ajuns la mij­lo­cul terenului, ridică mîinile și dansul continuă. Trecuseră trei sferturi de oră de cînd am ajuns în sala de sport a Li­ce­ului cu Program Sportiv din Co­pou și băieții încă nu au pus mîna pe minge. În schimb, mănîncă pe pîine aler­gările din scurt, schimbările de di­rec­ție, pasul adăugat, forța și, în special, marcajul.

Încrucișare cu adversarul

„Hai să îi forțăm oleacă, parcă sîn­tem domnișoare, ne temem să punem umărul.” Schender le arată pentru a do­ua oară mișcarea. „Cînd vin să arun­ce dinspre nouă metri, o mînă blocaj pe brațul de aruncare și celălaltă îl prinzi de la mijloc. Și nu le băgați mîna în gît, că e direct eliminare.” Antrenorul se apro­­prie de Matei, îl trage în față de umăr și îl întreabă tare, încît să îl audă toată sala: „Au pus, mă, aștia vreodată mîna pe tine cînd veneai de pe extremă sau te-au lăsat să intri?”. Speriat, băia­tul îngaimă un „nu” gîtuit și zguduie ener­gic din cap.

Pe bancă, lîngă mine, chibițarii ex­plo­dează în rîs. Îmbrăcați în echipamentul oficial, se plictisesc imediat ce începe antrenamentul și acum deapănă amintiri ale marilor me­ciuri de handbal pe care le-au văzut. Din grupul lor se desprinde antrenorul secund, care ia portarii „și niște elastice mari, de 70”, groase de o palmă ju­mate și îi duce în celălaltă jumătate de teren. După cîteva zeci de minute, trans­pirația se scurge de pe nasul celor trei băieți precum apa de ploaie.

„Ciocoiu, Olariu, Ciprian și Andrei faceți apărare, restul veniți cîte doi, con­traatac pe faza a doua.” Jucătorii însă ezită de cîteva ori la rînd și nu fac decît să-l enerveze pe antrenor, care se învîrte ca un leu în cușcă. „Băi, Sabău, băi, baiatule, tu vezi cui dai mingea aia? Tu știi măcar în ce direcție e poarta? Pentru cine joci, mă?” Îl întoarce la capătul rîndului și se uită cum îi ies două încrucișări, dar îl mai ceartă pînă cînd nu mai greșește nici o minge.

La sfîrșitul antrenamentului se apro­pie de bancă și îl urmărește cum ie­se din sală, apoi zîmbește și pleacă spre vestiare. Meciul următor îl bagă titular.

Cătălin HOPULELE

Autor:

Opinia Studențească

Revistă săptămînală de actualitate, reportaj și atitudine studențească, editată de studenți ai Departamentului de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”.

Adaugă un comentariu

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top