După trei ani teii s-au întors pe bulevardul Ștefan

1001 de măști, Subiectele săptămînii Niciun comentariu la După trei ani teii s-au întors pe bulevardul Ștefan 31
După trei ani teii s-au întors pe bulevardul Ștefan

În februarie 2013, edilii Iașului hotărau tăierea a 140 de tei seculari de pe Bulevardul „Ștefan cel Mare și Sfînt”. Aproape trei ani mai tîrziu, după 60.000 de euro risipiți pe plantări sau tăieri, plus o amendă de 60.000 de lei pentru primărie de la Garda de Mediu Iași, toți banii achitați provenind din bugetul local, au fost replantați tei pe același bulevard. Primul care s-a bucurat de replantare a fost tocmai primarul interimar Mihai Chirica, el fiind totodată unul dintre cei care au semnat pentru tăierea lor în primă fază. „Ideea tăierii teilor mi-a venit după ce am văzut faţada Episcopiei. Statuia Fecioarei Maria cu pruncul în braţe stă pe faţada clădirii de zeci de ani şi nu a fost văzută de nimeni”, declara în 2013 Mihai Chirica, viceprimar pe atunci, pentru ziarul „Evenimentul Regional al Moldovei”. Tot atunci a susținut și ideea, înlocuirii teilor cu salcîmi japonezi pitici, adăugînd că „teiul tot un băţ aruncat în cer ajunge”.

Potrivit documentelor oficiale fă­cute publice de-a lungul timpului, copacii de pe bulevardul în ca­u­ză au fost puși la pămînt fără efectua­rea vreunui studiu de fezabilitate sau consultarea specialiștilor. Ca re­acție la acțiunea primăriei, cîțiva ce­tățeni s-au mobilizat într-un grup de inițiativă civică numit „Ia­șul iu­bește teii”, propunîndu-și să ob­ți­nă replantarea teilor pe bulevard și „să învețe primăria conceptul de de­mocrație participativă”. La început, grupul a organizat proteste, cinci la număr, iar în timp a contri­bu­it la salvarea de la tăiere a peste 500 de arbori din Parcul Expoziţiei şi din Grădina Copou, marcați ilegal, și la oprirea înlocuirii parcului din fața Teatrului Naţional „Vasile A­lecsandri” cu o parcare sub­te­ra­nă.

Zîmbea continuu, de parcă ar fi celebrat o victorie care, deși nu-i aparținea, n-avea nicio problemă s-o acapareze. Se comporta de par­că el ar fi plantat teii la inițiativa lui, nu ca și cum el ar fi fost unul din­tre cei care au vrut să-i taie, în pri­mul rînd.

Lupta grupului cu ad­mi­nis­tra­ți­a locală a dus la recunoașterea pu­blică de către primarul Gheorghe Nichita că decizia înlocuirii teilor cu salcîmi japonezi pe bd. Ştefan cel Mare şi Sfînt s-a luat fără a se consulta cu societatea civilă sau cu spe­cialiști. Asta nu înseamnă că el a avut vreo legătură cu replan­ta­rea, care s-a realizat după o con­sul­tare publică, în care 13.347 de ie­­­șe­ni au votat pentru tei. Astfel, sîm­bă­tă, 28 noiembrie, teii și-au reluat lo­cul pe pietonalul din centrul o­ra­șului. Chiar dacă vremea a fost u­rî­tă, a plouat continuu și a fost frig, mem­­brii grupului alături de alți cî­țiva cetățeni, ziariști și fun­cți­o­nari ai primăriei, s-au strîns pe pi­e­tonal pentru a marca momentul.

Teatru la umbra crengilor de tei

Deși primarul a dat asigurări că la ora șapte teii ajung în oraș, plan­tarea s-a amînat de două ori din ca­uza vremii, începînd pînă la urmă la ora 13.30, cînd camionul cu copa­cii a intrat pe pietonal. Cei ajunși mai devreme, strînși în fața pri­mă­ri­ei încă de la ora 12.00, au fost in­vi­tați de primarul însuși să se a­dă­pos­tească de vremea rea în pri­mă­ri­e, la un pahar de ceai. Cînd li s-a a­lă­tu­rat și edilul, se simțea cumva că ­a­cesta nu se află în apele lui, fiind stîngaci și neștiind ce să spună sau cui să se adreseze. Încet-încet, gru­pul s-a îndreptat apoi către ca­pă­tul dinspre Palatul Culturii al pie­tonalului, unde avea să înceapă plan­tarea.

Primarul a ajuns acolo înaintea tu­turor și a fost deja întîmpinat de pre­să. Zîmbea continuu, de parcă ar fi celebrat o victorie care, deși nu-i aparținea, n-avea nicio problemă s-o acapareze. Se comporta de par­că el ar fi plantat teii la inițiativa lui, nu ca și cum el ar fi fost unul din­tre cei care au vrut să-i taie, în pri­mul rînd. „Azi încheiem o e­ta­pă importantă în viața orașului, o e­tapă în care teii sînt readuși pe pie­tonal. Inițiativa a aparținut so­cie­tă­ții civile, iar noi am preluat-o și am pus-o în aplicare. Le mul­țu­mi­m ce­lor implicați într-o problemă ca­re devenise una de simbol a Iașului”, a declarat primarul interimar Mi­hai Chirica.

Între zecile de oameni înșirați pe bulevard, membrii grupului „Ia­șul iubește teii” ies în evidență prin me­sajul cu două înțelesuri pe ca­re-l afișează: o foaie cu un desen semnat de Dan Perjovschi, pe care scrie „TEI NOI”. Fericirea se citește pe chipul fiecăruia, în timp ce vor­besc între ei și admiră noul bulevard. Au pus și ei umărul la plantat, dar numai după ce inaugura­rea a fost făcută de primar și de anturajul său, care atingeau gingaș hîr­le­țe­le pline de noroi. Edilul a mișcat de două ori lopata în sus și-n jos, cu pre­sa urcată în spatele lui, apoi s-a dat repede în spate, să nu-i sară no­roiul pe pantofi.

Lopata, noul sceptru al dreptății

În timp ce oamenii dădeau la lo­pată, angajații de la Servicii Publice Iași se uitau pierduți, ca și cum nu înțelegeau cine e responsabil cu plantatul. Ironia era că unul dintre oamenii în pelerine verzi purta un fes pe care scria mare „Ilegal” și se uita pierdut la primar. După a­ce­ea, muncitorii s-au grăbit să recupe­re­ze lopețile și să se apuce de trea­bă, că aveau de plantat 110 tei și e­rau abia la primul. Unii lucrau, alții protestau, iar alții se bucurau că n-au muncit degeaba. Printre oamenii veniți erau și cîțiva care ți­neau pancarte deasupra capului: u­nul dintre ei invită Curtea de Con­turi să petreacă puțin timp și prin primăria ieșeană, altul decla­ra că „replantarea nu vă spală pă­ca­te­le”, în timp ce cineva cerea ca ba­nii pentru replantare să fie dați din buzunarele edililor, nu din cel pu­bli­c.

Între timp, Mihai Chirica stă de vorbă din nou, cu presa, po­ves­tind despre cum a fost să planteze e­fectiv teii. Tactica aceasta a politicianului ca­re ține cu poporul deja pro­voacă stări de nervozitate în rîn­dul oamenilor. „În sfîrșit s-au replantat teii pe bulevard, dar Chirica ăsta stri­că tot momentul. Uită-te puțin la el, cum se bucură de a­ten­ția din fața pre­sei, de parcă ar avea vreun merit pentru momentul ăsta”, spune o fată indignată, șfi­chi­uind aerul cu umbrela. Către final, în primul tei plantat chiar de primar, cineva a agățat o pereche de că­tu­șe, lăsate special pentru Gheorghe Ni­chita.

Unii lucrau, alții protestau, iar alții se bucurau că n-au muncit degeaba. Printre oamenii veniți erau și cîțiva care ți­neau pancarte deasupra capului: u­nul dintre ei invită Curtea de Con­turi să petreacă puțin timp și prin primăria ieșeană, altul decla­ra că „replantarea nu vă spală pă­ca­te­le”.

În timp ce oamenii se răsfirau, în­dreptîndu-se către case, cei în pe­le­rine verzi au rămas să plan­te­ze în continuare. În fața mi­tro­po­li­ei nu s-au mai plantat teii fiindcă rep­re­zentanții Mitropoliei le-au cerut celor de la Primărie să le lase un loc liber suficient de mare în care să instaleze scena pe care are loc Liturghia din fiecare an, în timpul hramului Sfintei Parascheva, pe 14 octombrie. În schimb, acolo vor ră­sări niște arbuști.
În fața bucuriei replantării, oamenii nu au știut ce i-a deranjat mai mult: ignoranța lui Gheorghe Nichita față de dorința lor sau spec­­tacolul proaspăt încheiat al lui Mi­hai Chirica.

Probabil cînd s-a re­tras subtil în primărie, departe de ca­me­rele de filmat și privirile confuze ale celor care au participat la re­plantare, cel din urmă a răsuflat u­șurat și încă speră că nu va mai tre­ce prin așa ceva vreodată. Ziua de 28 noiembrie a marcat un succes pen­tru societatea civilă ieșeană, iar o mînă de cetățeni au învățat po­li­ti­cienii o lecție despre democrație. Din­colo de această victorie, s-a vă­zut însă că oamenii politici fac orice să scăpe cu bine atunci cînd gre­șesc, chiar dacă asta înseamnă să se murdărească puțin de noroi pe hai­ne, la propriu.

Autor:

Roxana GĂINĂ

Iubesc Bucureștiul și scriu despre el atunci când mi se face dor.

Adaugă un comentariu

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top