Dexter, în vizită la Iași

1001 de măști Niciun comentariu la Dexter, în vizită la Iași 14

Curtea interioară de la Palas Mall pare un bîlci plin de magie, împăienjenit de zeci de copii și liceeni veniți fie din curiozitate, fie pentru că le-a fost promis un punct în plus la notă de către profesorul de fizică. Indiferent de motivație, aceștia se adună buluc la corturile albe ale cer­ce­tătorilor să afle că, de fapt, cu cît ești mai mare, cu atît jucăriile devin „mai meseriașe”.

Un vrăjitor mustăcios pretinde că poate zdrobi bucăți groase de carton cu o simplă minge de ping-pong.

La nord, un vrăjitor mus­tă­cios pretinde că poate zdrobi bu­căți groase de carton cu o simplă min­ge de ping-pong. Nu-l cre­dem. Însă cînd în loc de in­can­ta­ții magice acesta își pre­gă­teș­te un tun ce funcționează cu aju­torul presiunii, ne dăm ins­tinc­tiv un pas înapoi și ne oprim din clipit. Nici nu apucăm să ză­rim cum mingiuța face ferfeniță cartonul, că și ajunge de cealaltă parte a cortului. Cu un zîmbet de „v-am zis eu”, omul de știință trece sprinten prin fața fiecăruia dintre noi să ne arate autopsia „victimei”. Vecinul de la mini-laboratorul din dreapta sa nu se bucură de tot atîția prichindei în jur decît după ce se întunecă pe afară, iar raza verde a laserului Lightbridge pare să coboare din cer. Cercetătorul ne infirmă te­oria cum că raza e de fapt un mij­loc de comunicare cu ex­tra­te­re­ștri prin codul Morse, și ne ex­plică faptul că, prin intermediul laserului, pot examina cu atenție norii și să ne prezică dacă pînă acasă ne va prinde ploaia sau nu.

Asasinul roșu

Într-un colț mai retras al cur­ții, un domn cu ochelari zîm­bește în timp ce curăță cu cîrpa o ma­să plină de cobai sacrificați. „În mod normal nu trebuie să fie cu roșu, pentru că azotul lichid este inodor, incolor și insipid, dar din cauză că am pus atîtea pe­tale de flori, culoarea s-a mo­di­ficat” ne informează o asis­tentă scundă, arătînd către re­ci­pien­tul în care și-au găsit sfîr­șitul mai mulți trandafiri. Pentru a șterge și restul probelor, asa­si­nul aduce la lumină un fel de canistră metalică și, cu grijă, mai scoate o cană de azot lichid, văr­sînd-o peste cel vechi, pentru a pregăti un alt experiment. Cu un clește, cercetătorul prinde o min­ge de ping-pong găurită subtil la mijloc și îi face o baie la -200 de grade. Două minute mai tîrziu, a­cesta scoate bila și îi dă drumul într-o farfurie, în care se învîrte ca un titirez de colo-colo.

La fel de amețiți precum mingiuța sînt probabil și cei care testează una dintre cele două cas­chete din centru, care au rolul să demonstreze cît de ușor e să păcălești simțul uman. Singurul simț de care te privează complet casca este văzul, însă îți modifică auzul cu ajutorul a două pîlnii mari, conectate la urechea opusă direcției din care vine sunetul, cu un tub din PVC. Ins­truc­țiu­ni­le sînt simple. Cineva îți șoptește ceva la „urechile” din plastic, iar tu trebuie să dai din piciorul drept dacă sunetul pe care-l auzi crezi că vine din dreapta, respectiv piciorul stîng dacă sunetul vine din stînga. „Parcă ai fi beat” se amuză un țînc de prie­tenul său. Poate ne-ar prinde și nouă bine o astfel de cască, însă să inverseze lenea.

 

Autor:

Iulian BÎRZOI

Senior editor „Opinia Studențească”

Adaugă un comentariu

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top