Dă, mireasă, bani din traistă

1001 de măști Niciun comentariu la Dă, mireasă, bani din traistă 1

Nea Titi și doamna Viorica și-ar putea face singuri o firmă de „obiceiuri și tradiții pe la nunți și mormîntări”. Fie că vrei nuntă tradițională sau modernă, poți apela la ei mereu pentru sfaturi. „Păi, este obiceiul cu găina, cu colacul. Sînt mai multe. Dar ce? Vrei să te măriți?”, îmi spune bătrîna, cu ochii mari.

Nu am să mă căsătoresc prea devreme, dar m-am gîndit să-mi fac o imagine despre cum ar putea să arate nunta mea, îi spun ca să o liniștesc. Se așază pe canapea dîndu-mi indicații: „la nuntă-i cam așa, mirele se duce să-și ia nașii și după, la mireasă, unde nuntașii sînt serviți cu prăjituri”. Și așa are motiv să-mi amintească de zecile de feluri de dulciuri, pe care le face ea pentru astfel de evenimente. Începe să enumere cornulețe cu nucă și „televizoare”, de mi se face poftă. Pentru cei apropiați, ea e dispusă să le facă acasă, nu-i e greu să coace, fie și zile întregi.

Răpirea din Serai

Din nunta ei imaginară eu rețin doar ce-mi convine. „Mie-mi place cînd îi înlocuiește mirelui miresa cu o babă”, îi spun eu, zîmbind. „Da, dar după aia, cavalerii îi cer bani ca să i-o aducă pe fată”. Înseamnă că și partea asta-mi place.

După ce tinerii se găsesc, încep plînsetele de la iertăciune. „Se așază în genunchi, pe perne, în fața părinților, și-și cer iertare pentru toate necazurile pe care le-au făcut”, îmi povestește femeia. Începe apoi să-mi cînte „Ia-ți mireasă ziua bună”, de mă trec fiori pe șira spinării. „Acuș o să-ți cîntăm și ție”, îmi spune, și-mi face din ochi. Mulți bani îți trebuie să faci o nuntă tradițională. La una normală, e mai ușor. Și mai ieftin”, și e și greu de organizat. Pe mine mă ajută Titi, că le știe toate foarte bine.

Scump, doamnă scump, bani ca să-ți țină oglinda, bani la cei care-ți leagă ușa ca să nu ieși din casă, și alt mărunțis la copiii care-ți aruncă apă cînd ieși din biserică. Bani la preot și la dascăl și alți bani la primar. „Dar dacă dai, ai să ai și belșug, și spor în căsnicie”.

O nuntă la români la țară, fie ea și în cort, îți ia toți banii și nu-ți aduce nici măcar lăutari buni. Mai bine nu spui la nimeni nimic, fugi în Las Vegas, te căsătorești fără prea multă bătaie de cap. Ieși mai ieftin și-ți rămîn bani și pentru luna de miere.

Cei doi fac o echipă bună, dar nu au doar nunți de făcut. Tot ei sînt întrebați de obiceiuri și pe la botezuri sau înmormîntări. Nea Titi nu uită niciodată să pună hîrtie igienică sau săpun sub perna sicriului: „Lasă, poate-i trebuie pe lumea cealaltă”.

Alexandra ȘANDRU

Autor:

Opinia Studențească

Revistă săptămînală de actualitate, reportaj și atitudine studențească, editată de studenți ai Departamentului de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”.

Adaugă un comentariu

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top