Costumele și-au pierdut tema

1001 de măști Niciun comentariu la Costumele și-au pierdut tema 28
Costumele și-au pierdut tema

„Am șase ani de cînd vin aici, îmi place. Muzica-i cam tech­no în seara asta, da’e fain”, încearcă să-mi spună prin vîltoa­rea sunetelor ce vibrează pînă-n podea un tip înalt, pe care nu ai cum să nu-l remarci. Pantalonii de piele, bocancii cu ținte și sacoul roșu completat de o șapcă marinărească, ce-i acoperă părul buclat, te pun pe gînduri, încercînd să înțelegi dacă a în­cropit costumul pentru seara asta sau dacă a înțeles precis te­ma.

E greu să nu surprinzi privirile copilăroase ascunse sub gene lungi, patimile dezlegate de un ruj roșu sau inocențele deslușite de obrajii dichisiți în culoarea piersicii. Pășind în in­teriorul clădirii te întîmpină chipuri zîmbitoare care te pof­tesc într-o epocă șarmantă, iar șahul, minigolful sau colțul de poezie dadaistă completează cadrul. Scene dintr-un film în alb și negru te cuprind în vreme ce muzica îți cutreieră pașii către dans. Beatles, Bob Dylan, Elvis Presley, Aretha Fran­klin sau Rolling Stones au dat tonul Rock `n Roll-ului sau Twis-­t-ului, iar genunchii fetelor se mișcau în voie în timp ce erau admirate „pentru dezinvoltură și entuziasm”.

Într-o parte a sălii, un băiat în costum așteaptă plictisit, așezat pe-un scaun, în spatele unei mese. Dacă simți că ești costumat cum trebuie și ai destulă încredere în tine, te poți a­propia de el și-ți poți trece numele pe lista participanților la competiția de costume. Prezentatoarea anunță numele par­ti­cipanților și-i invită să se alinieze în fața publicului, care abia așteaptă să-i vadă. Concursul se desfășoară pe două categorii – participanți singuri, sau în pereche – unde cavalerii și domnișoarele pășesc în fața tuturor ținîndu-se de mîini și fă­cînd piruete. Toți sînt eleganți, dar parcă filmele s-au rătăcit prin­tre ani și ceea ce trebuia să fie un „film noir” complet, a deve­nit o serie de scurtmetraje care-au traversat epoca.

Se prezintă, zîmbesc, fac plecăciuni și, luați prin surprindere, sînt puși în fața primului și singurului obstacol care-i mai desparte de deliberarea finală a juriului – o probă de dans. Măștile sînt lăsate pe mese și pantofii încep să facă tot felul de mișcări circulare, lovind podeaua. Muzica se oprește, ro­chiile își încetează jocurile și reprezentanta juriului, o tînără scundă, cu ochelari care-i încadrează perfect fața, enumeră cîș­tigătorii. Anunțul că balul s-a terminat răsună la microfon. Nu știi cînd s-a petrecut toată tevatura, dar știi că „a little par­ty never killed nobody!” – devenită lozinca tuturor par­ti­ci­pan­ților la concursul de costume își găsește brusc sfîrșitul, toată lu­mea temîndu-se, parcă, ca muzica să nu înceapă cumva chiar să omoare vreo domnișorică elegantă, înainte de after-party.

Adina ROTARU

Autor:

Opinia Studențească

Revistă săptămînală de actualitate, reportaj și atitudine studențească, editată de studenți ai Departamentului de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”.

Adaugă un comentariu

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top