Clătitele, testul fetelor bune de măritat

1001 de măști Niciun comentariu la Clătitele, testul fetelor bune de măritat 22

Printre tigăi aduse din bucătăriile căminelor, furculițe și sticle de ulei, concurenții StudChef de la Festivalul FEstudIS s-au adunat sîmbătă, 11 mai, pentru a găti în fața colegilor și profesorilor Universității Tehnice „Gheorghe Asachi” din Iași. În sala de sport a Campusului Studențesc „Tudor Vladimirescu” au fost aduse mese, plite electrice și ingrediente așezate la îndemîna fiecărui participant. Ei însă au venit echipați din cămine cu tot felul de ustensile folositoare – de la tigăi, la linguri sau teluri.
Odată ce concurenții s-au așezat la mesele de gătit, muzica de club a fost dată mai tare și unul dintre organizatori a anunțat că la prima rundă vor avea de gătit clătite „cît mai originale”. Timp de 20 de minute, concurenții au făcut compoziția pentru clătite și apoi le-au umplut cu tot feluri de gemuri și siropuri. „Este făcută cu gemul de prune de la mamaia mea de la sat”, spune o concurentă și arată cu degetul spre creația sa. Membrii juriului gustă din fiecare clătită – la unii concurenți se strîmbă, la alții dau din cap aprobator, iar la final unul dintre ei spune că „toate de aici sînt învîrtite, rostogolite, numai clătite nu sînt!”. După terminarea primei probe, spectatorii se avîntă spre clătitele rămase și mănîncă lacom din ele. „Am făcut-o eu așa mai bălaie, să știti că nu e crudă”, arată o altă studentă spre clătita ei și i-o oferă unuia dintre spectatori.

Chifteluțele arătoase

A două probă a fost denumită de portarul care a devenit co-moderatorul evenimentului „Chifteluțe ca la bunica acasă”. Concurenții au avut de făcut cîte cinci chiftele cu condiția ca acestea să fie „rotunde, arătoase și bune la gust”. Susținătorii stau pe lîngă participanți și iau pe furiș cîte una pe care o mestecă rapid deși se strîmbă și aclamă că sînt foarte fierbinți. Cu compoziția în mîini, o fată pozează la fotograful care imortalizează fiecare mișcare a concurenților. „Colegul nostru gătește mai mult ulei decît chiftele”, spune moderatorul și cîteva hohote de rîs se aud din mulțimea de spectactori. Timpul este pe sfîrșite și una dintre concurente țipă că mai are nevoie de două minute pînă i se prăjesc ultimele chiftele. Juriul acceptă și toți concurenții se bucură că mai au puțin timp să mai aranjeze platourile.

„Ultima probă va fi și cea mai dulce”, aclamă moderatorul în microfon și arată spre o masă unde se găsesc fructe – banane, mere, căpșuni, portocale, dar și o caserolă cu fire de mentă proaspătă și cîteva tuburi de frișcă. Timpul este mai scurt pentru această probă, astfel că participanții aleargă spre masă și trag din chiorchinele de banane la repezeală, ca mai apoi să prindă celelalte fructe și două-trei fire de mentă. Cei mai rapizi le aruncă pe toate pe masa lor de lucru și încep să le taie și să le așeze în bolurile pregătite de dinainte.

La final, juriul analizează fructele, gustă din fiecare și discută între ei care dintre concurenți a realizat cea mai gustoasă salată. După un moment de suspans și cîteva glume despre borșul de perișoare, juriul anunță cîștigătorii care s-au aliniat între timp în fața meselor unde au lucrat. O fată țopăie de fericire, dar unul dintre membrii juriului rîde și spune că trebuie să învețe mai multe feluri de mîncare, „dacă vrea să fie bună de măritat”.

de Ioana DOLEANU

Autor:

Opinia Studențească

Revistă săptămînală de actualitate, reportaj și atitudine studențească, editată de studenți ai Departamentului de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”.

Adaugă un comentariu

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top