Cîte lucruri minunate există în lume?

1001 de măști Niciun comentariu la Cîte lucruri minunate există în lume? 43
Cîte lucruri minunate există în lume?

„Am început lista aceasta după prima ei tentativă”, spune actrița Denisa Nicolae, o tînără cu părul în nuanțe de blond și îmbrăcată într-o salopetă lungă, bleumarin. Pentru următoarele două ore o va interpreta pe Ana, fiica unei femei depresive, într-un spectacol care se numește „Tot ce-i minunat în lume” și are loc la Hala Fix, în cadrul micro-festivalului Re-GENERATOR. Aceasta împarte publicului bilețele pe care sînt scrise numere de la 1 la 1 000 000, însoțite de cîteva cuvinte care reprezintă cîte un lucru minunat, cum ar fi „23. spaghetele bolognese”. Se plimbă pe scenă, își pune mîinile în păr, îi întreabă pe oameni cum se simt, părînd că vrea un moment de răgaz spre a-și putea aminti replicile. Pentru ca spectacolul să poată fi pus în scenă, actrița are nevoie de ajutorul publicului: ea spune numărul, iar persoana care îl are scris pe bilețelul primit, spune ce scrie. „Am început lista aceasta după prima ei tentativă; 1:”, repetă Ana, referindu-se la încercarea mamei sale de a se sinucide, iar din sală se aude lucrul minunat, „înghețata”, cineva citind corespondentul cifrei 1 de pe bilet.

Cîțiva dintre ei, aleși aleatoriu, vor fi personaje în povestea acesteia – unul va fi medic veterinar, unul psiholog, altul băiatul de care se va îndrăgosti, unul tatăl său, iar altcineva va juca preț de cîteva minute rolul iubitului fetei.

„Prima mea experiență cu moartea a fost la 7 ani, cînd mi-a murit cîinele. Îl chema Comisarul Moldoham. Tata m-a ajutat să îi aleg numele. Era dintr-un film, nu așa, la întîmplare”, spune Ana. Mama ei încercase să se sinucidă, considerînd că nu are niciun motiv care să o facă să vrea să trăiască. Fata începuse lista, sperînd că astfel o va face pe femeia care i-a dat viață să își schimbe ideile. Voia să ajungă la 1000 de lucruri și să i le arate mamei, să o convingă de frumusețea vieții.

Cînd a plecat la facultate, Ana nu vorbea cu nimeni. Evita cursurile, mergea doar la cel unde era un profesor chipeș, care o motiva să citească tot felul de cărți. La bibliotecă l-a cunoscut pe Alex, cel care avea să îi fie soț. Mama ei încercase încă o dată să se sinucidă, lucru ce a determinat-o pe studentă să continue lista, de această dată ajutată de iubitul său.

Deși povestea era destul de tristă, bazată pe subiectul depresiei și al sinuciderii, modul în care erau spuse replicile, dar și energia Denisei au făcut publicul să rîdă, unora dîndu-le chiar și lacrimile. „E faină, îmi place”, i se adresează o femeie cu eșarfă la gît bărbatului cu părul grizonat de lîngă ea. Mama Anei s-a sinucis, pînă la urmă, iar de Alex s-a despărțit, a spus ea spre finalul piesei, ajungînd astfel la un milion de lucruri minunate. „1 000 000: să asculți un disc pentru prima dată, să îi simți greutatea în mîini și să citești informațiile de pe spate”, a spus înainte ca luminile din sală să se stingă, în timp ce pe fundal se auzea cîntecul de pe vinil.

Înainte de a pleca, Denisa Nicolae a invitat publicul să meargă pe hol și să scrie pe un bilețel un lucru care li s-a părut minunat astăzi, pentru ca lista să depășească un milion. Pînă la urmă, la fel cum a spus Ana, „ca să putem trăi în prezent, trebuie să ne imaginăm un viitor mai bun decît trecutul” și cred că mulți i-au dat dreptate, drept dovadă auzindu-se în ecou doar un „Da!” surd.

Text scris de Andreea CIBOTARIU

Autor:

Opinia Studențească

Revistă săptămînală de actualitate, reportaj și atitudine studențească, editată de studenți ai Departamentului de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”.

Adaugă un comentariu

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top