Cinema studențesc: extra haz și fără popcorn

1001 de măști Niciun comentariu la Cinema studențesc: extra haz și fără popcorn 13
Studentiada

Luminile s-au stins și toți cei 30 de studenți, prezenți în amfi­teatrul „Mihail Kogălniceanu” de la Univer­sitatea „Alexandru Ioan Cuza”, în­cear­că să se abțină să nu mai chi­co­tească la glu­mele pe care le fac co­le­gii lor. Se mai aud, totuși, cîteva buf­ni­turi, cîteva zgomote de fundal. „Băi, da’ termină odată că vreau să văd filmul”, spune fata care tocmai a pornit pelicula. De pe un proiector care zi de zi oferă studenților informații teore­tice, acum, a­par scene dintr-un film ales de organizatorii festivalului „Stu­den­țiada”.Întrucît nu s-a anunțat ce film urmează să vedem, întrebările încep să apară, iar fiecare încearcă să ghicească măcar ge­nul. „O fi comedie? Dramă? Sau e doar ceva siropos?”, își spun participanții între ei. Odată ce apar primele imagini și prima con­versație, vin și plîngerile legate de subtitrarea care lipsește. Se dă un stop cadru, după care filmul începe din nou, de data aceasta cu subtitra­re, dar fără diacritice.

Dintr-o combinație de imagini dinamice și voci apare și titlul filmului „Invincibilii”. Pe ecran, se anunță încă de la început că pe­licula este in­spi­rată dintr-o poveste reală. Unii din­tre privitori se lasă pe spate, alții își pun capul pe bancă, pregătiți să ur­mă­rească povestea lui Driss, un tînăr de culoare, abia ieșit din închi­soare, care încearcă să-și ajute mama care mun­cește din greu într-o fabrică. Se pare însă că nu-i atît de simplu precum credea el, fiindcă din partea femeii vin multe reproșuri. Deși pe perete a­par imagini cu cearta dintre Driss și mama lui, în sală veselia încă nu a dispărut, ceea ce îi enervează pe alții. „Taci, odată?!”, spune cineva. At­mosfera de aici pare să fie molipsitoare pentru acțiunea din film, căci, în scurt timp, Driss merge la casa u­nui aristrocat paralizat de la gît în jos care, spre surprinderea lui, de­cide să-l aganjeze pe post de asistent. Cei doi devin prieteni, cu toate că tînărul este stîngaci și nu știe cum să-l hrănească sau cum să-i schimbe aș­ternuturile, spre amuzamentul celor din amfiteatru. „Băi, să mor io, cine a ales filmu’ ăsta? Aici chiar îi umor negru”, o spune un băiat din spate. A­cesta stă cu capul pe umărul unei fete care și ea, la rîndul ei, se sprijină, ca într-un joc de domino, de umărul altcuiva. Din spate, apare o lumină puternică care face ca proiecția să dispară pentru cîteva secunde. „Acu’ te-ai găsit și tu să faci poză cu blitz? Închide telefonul!”, strigă un băiat de pe al treilea rînd.

Filmul se încheie cu imaginea ce­lor două persoane reale, a­fla­te la mar­ginea unei prăpăstii, care au fost sur­să de inspirație pentru regizorul pe­li­culei „Invincibilii”. Stundeții nici nu aș­teap­tă să se aprindă lumina și imediat dau fuga spre ușă. În sală, încă mai rulează în neștire genericul de final, însă reprezintă doar sute de nume refuzate de privirile stu­den­ți­lor.

Autor:

Ionuț Teoderașcu

Prefer să fac ultimele editări la un reportaj atunci cînd lângă mine ies vibrînd aburii dintr-o ceașcă de ceai negru. Mi-aș dori să trăiesc, cel puțin pentru o zi, într-o lume veche: cu stilou și foaie, cu scrisori, cu întîlniri neplanificate și fără tehnologie, dar deocamdată, viața ne fugărește de la un text la altul, gadgeturile ne ajută, apoi ne stresează și scrisorile sosesc online. La un moment dat, cer pauză din toată această agitație și îmi fac ceaiul despre care vorbeam, unul negru care îmi dă energie și-mi lasă ochii deschiși.

Adaugă un comentariu

Etichete:

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top