Cînd votanții n-au bilet

1001 de măști Niciun comentariu la Cînd votanții n-au bilet 0

Decît să votezi la secția specială amplasată la gară, destinată persoanelor din afara orașului, mai bine aștepți acceleratul întîrziat dinspre Timișoara. Pentru că la coada mai lungă decît trenul de Vaslui care s-a format pe primul peron ai timp să te gîndești și să te răzgîndești pe cine să alegi, în caz că n-ai plecat hotărît de-acasă. Cei sosiți după ora 15.00 așteaptă mai mult de două ore pînă să ajungă în secția de votare amenajată de Biroul Electoral Central.

Pentru că nu prea sînt coșuri de gunoi pe peron, o dîră de mucuri de țigară se formează în urma alegătorilor care așteaptă să intre la vot. Un tip blond, înalt, scoate un volum de Eminescu și începe a citi, plictisit peste măsură. Mai în față, un grup de tineri se amuză pe seama candidaților. Dar cînd o fată spune o trăsnaie, amicul i-o taie scurt: „Vezi? De-asta nu-i nici un candidat de sex feminin”.

Încă unu’ și mă duc

Nașii din trenurile staționate pentru cinci–zece minute coboară-n grabă și intră în sala de vot, sub privirile invidioase ale celor care așteaptă de ore-ntregi. Apoi, deoarece încă nu trăiesc bine, se urcă înapoi în vagoane, gata să mai facă un ban de la călătorii fără bilet.

La coadă, o bătrînă își face cruce, cerînd probabil un vot și de la Cel de Sus pentru preferatul ei. La întrebarea reporteriței de la Iași TV Life „la ce te aștepți de la noul președinte?”, un student răspunde în glumă: „Să nu-și mai bage fiica și secretara în politică”.

Fetele de la exit–poll îi pescuiesc pe alegătorii care doar ce-au ieșit din camera cu urne, întrebîndu-i despre opțiunile acestora. Bețivii răspund, tinerii se laudă cu Remus Cernea și domnișoarele se abțin.

O tînără mai are vreo 15 oameni în fața ei pînă să intre dar, plictisindu-se deja, scoate o revistă de integrame și începe să completeze cu spor. Nici nu avansează un metru că deja a terminat o pagină.

Nu putea să nu apară și cetățeanul turmentat, un bărbat cu pălărie neagră de piele, fața roșie și nasul mare. Întrebat la exit-poll cu cine a votat, se împleticește, încercînd să-și amintească ce-a făcut cu ștampila. Iese și un tip înalt, cu rasta și barbă, și doi studenți încep a chicoti: „Ăsta sigur a votat cu Remus Cernea!”

Ioan STOLERU

Autor:

Opinia Studențească

Revistă săptămînală de actualitate, reportaj și atitudine studențească, editată de studenți ai Departamentului de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”.

Adaugă un comentariu

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top