Cenușăreasa desculță și-n fustă scurtă

1001 de măști Niciun comentariu la Cenușăreasa desculță și-n fustă scurtă 23
studentiada

Lumînările micuțe așezate în ho­lul cantinei Universității de Ști­in­țe A­gri­cole și Medicină Vete­ri­na­ră „Ion Ionescu de la Brad” din Iași (USAMV) fac trecerea ca printr-un portal către lumea basmului. Sîmbă­tă, 6 noiembrie, începînd cu ora 20.00, prinți și prințese cu chipurile acoperite și-au dat întîlnire în Tîr­gu­șor Copou pentru a petrece o sea­ră în stil clasic la Balul Mascat organizat în cadrul Festivalului Stu­den­țiada. Cei de la Uniunea Națio­na­lă a Studenților din România (UNSR) au promis o noapte des­prinsă din povestea Cenușăresei, aceasta fiind și tematica petrecerii.

La intrare, un grup de fete cu rochii pînă-n pămînt, își fac ulti­mele retușuri înainte să pășească timid peste pragul ușii care le te­le­portează direct în seara balului din basm. Cantina de la USAMV găz­du­iește acum, în mijlocul său, un ring de dans pe care dacă te învîrți cu ochii închiși te simți ca-n sala de bal a vreunui castel. Pe lateral se găsesc mesele pline de gustări și sucuri, încă neatinse de parti­ci­panții la eveniment. Dar același lu­cru nu se întîmplă, însă, și cu paharele de șampanie pe jumătate go­lite care sînt înșirate pe masa de la intrare.

Pașii de vals par a-i pune în dificultate pe neexperimentații prinți, doar cîțiva fiind cei care-și iau par­tenerele și le învîrt elegant, fă­cîn­du-le rochițele vaporoase să se um­fle mîngîind aerul. Cei mai te­mă­tori preferă să stea pe scaun cu o­chii ațintiți în telefon. Într-un colț, niște fete privesc prin sală bătînd din picior pe ritmul muzicii, aș­tep­tînd să fie invitate la dans. Altele sînt mai procupate de ținute și ma­chiaj, verificîndu-și rujul în ecranul telefonului mobil. În spatele foto­grafului, acestea stau la coadă pentru a avea o poză nouă de pus pe Face­book.

Atmosfera de basm se spulberă rapid atunci cînd din boxe răsună ritmul alert și neașteptat al muzicii populare. Dacă înainte partici­pan­ții erau reticenți, acum pe ringul de dans se învîrte o horă mare, stîngă­ci­ile și împiedicările fiind trecute cu vederea. Misterul și eleganța sînt readuse pentru cîteva clipe în sala de bal în momentul împărțirii ră­va­șelor ce conțin mesaje amuzante sau citate inspiraționale.

Ceea ce se dorea a fi un bal mascat clasic se transformă rapid în petrecere în stil banchet sau majorat, „prinții” și „prințesele” dansînd pe Meneaito, Pinguinul, Bra­șo­veanca și manele. Măștile sînt uitate pe mese, unele dintre ele sfîr­șind călcate în picioare, rochiile lungi sînt ridicate pînă la genunchi, iar pantofii cu toc sînt aruncați lîngă scaune. Pe holul de la intrarea-n cantină, lumînările încă mai ard, acesta fiind ultimul lucru care mai amintește de magia basmului Cenu­șăresei.

Autor:

Sabina-Maria Nica

Colaborator al Opiniei Studențești, studentă în anul I la Catedra de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza”.

Adaugă un comentariu

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top