Parada studenţilor care a colorat străzile

1001 de măști Niciun comentariu la Parada studenţilor care a colorat străzile 16
Carnavalul studenţilor care au colorat străzile

O oaie uriașă coboară din Copou, fiind ur­mată de un bancomat și cîteva zeci de stu­denți pictați pe față sau cu ciocuri de corb, cu tricouri colorate și cu steaguri în mînă, care au aco­pe­rit orice urmă de liniște cu larma lor. Pe bulevardul Ștefan cel Mare, mașinile s-au așezat în coloană de-o parte și de alta, străzile fiind transformate într-un rîu de culoare de parada organizațiilor studențești de la FEstudIS.

Fiecare asociație s-a diferențiat prin mascotele și culorile reprezentative, ori prin mo­tto-urile ce abia se înțelegeau din cauza zgmote­lor amestecate între ele. Cei din Liga Studen­ților Economiști (LSE) vor să demonstreze că la Facultatea de Economie și Administrarea Afacerilor (FEEA) sînt cei mai bogați studenți, așa că pe lîngă mascota-bancomat, un băiat plimbă sacul verde cu bani într-o roabă, pe care scrie sugestiv £$€. Dar, se pare că, și alți colegi vor să fie unici prin simbolurile ligii lor. Conduși de un ghid turistic care duce în spate un ghiozdan cu steagul României înfipt într-un buzunar, Liga Studenților de la Geo­gra­fie și Geologie (LSGG) estompează glasu­ri­le celorlalți, strigînd „de la munte pîn – la mare, geografia-i cea mai tare”. Pentru că majoritatea organizațiilor care au plecat din Co­pou au culoarea verde mai închisă sau mai deschisă, Societatea Studenților Farmaciști Iași (SSFI) nu a lăsat halatele albe acasă, avînd pe pancartă următoarea lozincă: „Sîntem unici, din fericire”. Antibioticul, mascota lor, la un capăt alb și la altul roșu, avea un zîmbet ino-fensiv, încît spuneai că o să iubești pastilele de acum încolo.

Din fața Palatului Culturii, organizațiile de la UAIC s-au întors ca într-un semicerc, luînd direcția înapoi spre Copou, fiind urmate de cele ale Universității Tehnice „Gheorghe Asa­chi” (TUIAȘI), care transformau parada într-un carnaval prin diversitatea culorilor și prin țipetele puternice. Cei de la Asociația Studen­ți­lor și Absolvenților Facultății de Construcții si Instalații Iași (ASAFCI) și-au realizat o mascotă în formă de zid din cărămizi, care țopăia cu tîrnăcopul în mînă. Liga Studenților Electroniști (LSETC), cu volți în vene, ne aver­tizează că „premiul voi de nu ni-l dați, noi vă lăsam fără watti”. Singurii „necolorați” de la paradă au fost cei de la Asociația Culturală Moldavia, dar oaia lor uriașă pe a cărei pe­le­ri­nă era scris cu auriu „Rock`n`Iași”, a cîștigat premiul pentru cea mai bună mascotă. Țipe­te­le fetelor cu urechi și codiță de oaie te fă­ceau să crezi că ai nimerit la un concert rock. La fel și regele Asociației Studenților Chimiști, îm­bră­cat în vișiniu, (ASC „CHEMIS”), care stri­ga „Bună seara, prieteni”, la fel cum făcea Cristi Minculescu. Nu glumea cînd au zis că războinicii lui vor cuceri străzile orașului, așa că au primit premiul pentru originalitate, iar de atîta emoție era să-și uite sabia pe scenă.

Unii au început să fugă cu dozele de bere, iar alții să se bată cu prafuri colorate, încît nu se mai înțelegea cine de la ce asociație este. Pe trotuare rămîn stegulețe din hîrtie, iar mas­cotele fac selfie cu fetele care au buze verzi sau bucle multicolore. Claxoanele sau gălăgia fluierelor, nu le poți deosebi, căci studenții s-au împînzit precum culorile de curcu­beu, lăsîn­du-se admirați de trecători.

Antonela TĂNĂSELEA

Autor:

Opinia Studențească

Revistă săptămînală de actualitate, reportaj și atitudine studențească, editată de studenți ai Departamentului de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”.

Adaugă un comentariu

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top