Bucătărie și distracție

1001 de măști Niciun comentariu la Bucătărie și distracție 14
Bucătărie și distracție

Vineri, 9 mai, parcul din cam­pu­­sul Titu Maiorescu s-a umplut de stu­denți veniți să asiste și să-și sus­ți­nă colegii la concursul ,,Studchef” din cadrul festivalului ,,Festudis Iași”. Odată ce mesele au fost pre­gă­tite, ingredientele aduse și puse în po­ziție, muzica dată la maxim și par­ticipanții gata să-și etaleze cu­noș­tin­țele în materie de gătit, concursul poa­te să înceapă. Îmbrăcați cît mai le­jer, în pantaloni scurți, tricouri largi, ochelari de soare și cu pălării pe cap, concurenții așteaptă legănîndu-se pe ritmul muzicii să se dea startul con­cursului.

,,Concurenți, haideți pe scenă, a­dică la mese!”, strigă cineva peste mu­zica puternică și un val de oameni se îndreaptă către ,,bucătăria im­pro­vizată” țipînd și bătînd din palme vi­zibil entuziasmați. Juriul se află pe po­ziții în timp ce voluntarii aleargă din­tr-o parte în alta cărînd sticle de suc și de apă. La startul oficial al con­cursului, grupurile de susținători de pe margine dansează și savurează în­gheţată. ,,Cine crezi că o să cîș­ti­ge?’’, își întreabă o fată colega care ține în mână o foaie pe care scrie cu litere mari de tipar ,,Radu’’.

Prima probă la care sunt supuși par­ticipanții s-a lăsat cu lacrimi și la propriu și la figurat. Aceștia au pri­mit o foaie de hîrtie și un pix. ,,A­cum dăm extemporal la mirodenii”, spu­ne moderatorul și stîrnește hoho­te­le de râs ale celor din jur. Fiecare par­ti­­cipant își încearcă norocul și nasul în paharele cu condimente de tot fe­lul. Toate le cam dau bătăi de cap bu­că­tarilor de ocazie care notează cum pot pe foile albe ce cred ei că se află în paharele magice. ,,Să scrieți to­tuși mai frumos, ca să înțelegem și noi ce vreți să spuneți’’ atrage atenția u­nul din membrii juriului privind nedu­me­rit la foaia de hîrtie pe care i-a în­mînat-o unul din participanți.

La proba a doua, concurenții la ti­­tlul pentru ,,cel mai bun student bu­cătar” trebuie să curețe ardei gras ro­șu. Cuțitele lor crestează legumele cu pricina cu atît de mare viteză încît pe fața celor din public se poate citi în­grijorarea pentru degetele și ochii pri­etenilor lor. ,,Ar trebui să sunăm de pe acum la 112?”, spune mo­de­ra­­torul concursului în microfon și se a­ud rîsetele publicului în întreg par­cul. Cu toate acestea toți par­ti­ci­pan­ții trec cu brio de proba aceasta, iar fi­nalul concursului le propune pre­p­a­rarea salatei perfecte folosindu-se de legume proaspete – roșii, varză și ar­dei asezonate cu mirodeniile și con­dimentele care le-au dat atîtea bă­tăi de cap la prima probă. Spre finalul con­cursului soarele a început ușor-u­șor să dispară de pe cer, par­ti­ci­pan­ții s-au șters ușor de șorțurile de bu­cătari și s-au îndrepatat spre masa ju­riului. Cînd piesa ,,We are de champions” se auzea în boxe, echipa de vo­luntari a în­ceput să împartă pun­gu­țe de bom­boane par­ti­ci­pan­ți­lor și sus­ți­nă­to­ri­lor acestora. În scurt timp toată lu­mea din parc a început să fre­do­ne­ze melodia în timp ce se le­gă­nau ușor ți­nîndu-se de mîini.

de Andreea CIOBANU

Autor:

Opinia Studențească

Revistă săptămînală de actualitate, reportaj și atitudine studențească, editată de studenți ai Departamentului de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”.

Adaugă un comentariu

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top