Bonjour la micul dejun

1001 de măști Niciun comentariu la Bonjour la micul dejun 17
Bonjour la micul dejun

Ceşti micuţe de cafea, croissant-uri cu unt, fresh-uri de portocale şi mu­zică clasică – asta a fost atmosfera din localul Sage timp de două ore cît a durat „Micul dejun francez” organizat de Asociaţia Studenţilor Francofoni din Iaşi. Organizatorii au în­cer­cat să redea atmosfera unei mici cafenele din centrul Parisului, chiar în centrul Iaşului.

„Există o armată în Franţa care se deosebeşte de toate celelalte. Care este aceea şi cu ce anume se deosebeşte?”, întreabă un băiat în timp ce le priveş­te pe cele cinci fete care îl acompa­nia­ză. Nedumerite, acestea încep să mur­mure însă răspunsul nu l-au găsit. Trei mese au fost împreunate, fetele stînd de o parte şi de alta a acestora în timp ce băiatul cu tricou albastru pe care era înscripţionat ASFI, stătea în capul meselor. Cei şase au discutat despre diferite oraşe ale Franţei şi despre ca­fenelele din Paris. „În Franţa se mer­ge în tricou la micul dejun?”, a întrebat o fată zîmbind, uitîndu-se spre băia­tul cu tricou albastru. Printre cîteva glume se mai amesteca şi o întrebare legată de Marsilia, Lyon sau Toulouse. Îm­bră­cate cochet cu rochiţe sau cu că­măşi de mătase, fetele erau foarte încîntate de activitatea organizată, chicotind şi făcîndu-şi poze. „Ştii ce am făcut de cînd sînt aici? Şapte poze cu aceiaşi oa­meni şi în aceaşi postură”, a spus o fată uitîndu-se la cea care abia ajunsese.

Florile mov, roz şi albe aflate pe mesele maro deschis şi scaunele de un verde pastelat completează tabloul parizian creat. O tînără aflată la altă masă trage cu urechea la ce vorbesc studenţii din ASFI şi caută pe laptop informaţii despre oraşele menţionate de aceştia. Iau atent din cafea şi muş­că din croaissant-ul cu unt, vrînd parcă să le demonstreze celorlalţi că Parisul s-a mutat la Iaşi. „Azi este și seara de film organizată tot de ASFI. Vrei să mergi?”, a invitat-o una din fete pe cea care a întîrziat. După cîteva minute unei fete i-a sunat telefonul, iar cînd s-a ridicat a lăsat să se vadă o rochie albă cu flori multicolore şi a ieşit afa­ră pentru a vorbi la telefon, iar cînd s-a întors înapoi a reuşit să îi atragă atenţia unui băiat aflat pe terasă, aces­ta uitîndu-se prin geam după ea.

Cînd vorbeau de licenţă sau facul­tate tinerii de la masă păreau a fi plic­tisiţi, însă cînd se discuta despre Fran­ţa, despre tradiţiile de acolo, despre cum se comportă oamenii unii cu alţii, pe chipul lor se vedea intereresul. Băia­tul din capătul mesei dădea impresia că e cel mai informat, iar tot ce spu­nea el era ascultat de fete cu drag. „Hai să ne mobilizăm şi să organi­zăm o excursie în Franţa cu asociația. Ar fi su­per!”, spune fata care se află lîngă bă­iat, iar acesta o încurajează din priviri.

de Diana MARCU

Autor:

Opinia Studențească

Revistă săptămînală de actualitate, reportaj și atitudine studențească, editată de studenți ai Departamentului de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”.

Adaugă un comentariu

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top