Bîlciul cu linoleum galben

1001 de măști Niciun comentariu la Bîlciul cu linoleum galben 0

Bătuse vîntul strașnic de dimi­nea­ță. Cred că asta a și închis ușa cu putere în urma mea cînd am intrat în magazinașul îngust de lîngă benzi­năria Mol din Păcurari. Și probabil tot asta a declanșat și toate clin­che­te­le bizare ale mărgelelor ieftine și can­­­­delabrelor din sticlă expuse ca un perete de pietricele colorate și trans­lu­cide deasupra vitrinei micuțe de lîn­gă intrare, ticsită cu broșe imense, de un auriu lucios, camee rozalii și măr­gele lunguiețe care revărsau pe un mănunchi de eșarfe din voal portocaliu spre vitrina exterioară.

„Ați adus marfă nouă, așa-i?”, o iscodește zîmbind o doamnă înfofolită într-o hai­nă lungă de blană pe femeia ma­chia­tă cu un roz violet de la tejghea. Doamna Safta, gazda, răspunse po­­­li­ticos și a început să mă urmărească curios din priviri în momentul în ca­re m-am apucat amuzată să probez o pălărie de catifea verde lucios în oglin­da cu ramă brodată.

Sfatul unui Garfield de pluș

Dincolo de cîteva suporturi spiralate de umerașe cu bluze cu vo­la­ne, un set de rafturi de plastic albastru as­cundeau cea mai bizară ală­tu­ra­re de obiecte de menaj, într-un fel de ex­poziție cu vînzare a unor relicve din deceniul trecut. Îngrămădite într-una din polițe am descoperit cîteva cîr­li­ge în formă de ursuleț koala, un set de cabluri, prelungitoare pentru pri­ze, jocuri de puzzle cu elefanți în sa­lopete roșii, calculatoare cu acumulatori solari, cuburi și prisme roșii din lemn și o puzderie de ochelari de soa­re și de vedere cu lentile curcu­beu. Im­pulsul m-a făcut să pun la loc în cu­tia de plastic caseta audio cu „Ro­nnie’s Pop Compilation” (n.r.: Com­pi­­lația pop a lui Ronnie) cînd privirile plictisite și suspicioase ale doamnei Safta mi-au dat să înțeleg că aș face bine să cumpăr ceva. „Da­că vrei să probezi asta, mergi în spa­te, nu intră nimeni acolo. Da’ vezi să nu te îm­pie­dici de cățelu’ ăla îm­p­ă­iat”, a în­gî­nat îndrumîndu-mă undeva dincolo de cutia imensă cu al­bi­nu­țe de pluș fără aripi, pe lîngă o pîn­ză stră­ve­­zie de baldachin care atîrna din ta­van.

Camera cealaltă era tapetată cu rafturi cu pături, quilturi din peti­ce colorate, halate de baie, pijamale și pălării sombrero din paie, atîrnate de un cuier din fier. Mirosul de ume­zea­lă și de detergent ieftin m-a ghidat să trec din nou spre prima încăpere, cu bluza cu paiete încă pe umeraș. „Cred c-am să rămîn la caseta aceea audio. Da, cea de lîngă furculițe”, în­drăznesc, pentru a părăsi in­­cinta ve­­­tustă cu capul sus. Păcat, to­tuși, că spre ieșire am dat accidental un șut cățelușului împăiat care abia se ținea pe patru picioare, ca să ies din nou în vîntul de-afară. Pentru vreo 20 de mi­nute, nu mai eram în Pă­cu­ra­ri.

Alexandra PANAETE

Autor:

Opinia Studențească

Revistă săptămînală de actualitate, reportaj și atitudine studențească, editată de studenți ai Departamentului de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”.

Adaugă un comentariu

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top