„Avem de toate”

1001 de măști Niciun comentariu la „Avem de toate” 0

„Poftiți și gustați! Tot ce este aici e natural. Fără chimicale. Sînt produse ob­ținute de la oile pe care le creștem noi”, o îndeamnă un domn în halat alb pe doamna care stă la rînd în fața mea. El nu prescrie medicamente, însă vinde brînzeturi. De toate soiurile: de burduf, cu mucegai, cu ardei, cu ciuperci, telemea. La standul său de la EcoAgris sînt doi-trei oameni care și-au lipit privirile de vitrina cu roți albe de brînză. Un domn mai mustăcios îndrăznește să guste o bucată de telemea de oaie și o firimitură îi atîrnă de firele mustaței.

La intrarea în curtea bisericii Toma Cozma, pe dreapta este un stand cu plante medicinale și cea­iuri. Doi preoți se toc­mesc la preț pentru o pungă de ierburi pe care scrie cu ver­de „ceai pentru buna func­țio­nare a pros­ta­tei”. Vîn­zătorul le zîm­­beș­te, în­să nu la­să din preț, de­loc im­­pre­­sio­nat de stra­­­iele bi­se­­ricești. „Doamne-ajută”, salută preotul mai în vîrs­tă și se îndreptă că­­tre ur­mă­­­to­rul stand, cel cu să­pu­nuri exo­­ti­ce parfu­ma­­te.

20 de ani nu sînt su­ficienți pentru a șterge obiceiuri scrise cu forța în minte și văd mai bine de zece oameni care stau la coadă. La carne. Standul mă­ce­la­rului Vasile din Maramureș are me­reu clienți. Cîrnați sînt destui și muș­chiu­lețul de porc afumat stă în batoane mari, așteptîndu-și cumpărătorii. Ală­turi, o doamnă, tot din Maramureș, vin­­de prăjituri de casă. Cînd ajung la ea, vînzătoarea subțirică cu unghiile lungi și roșii se străduie să taie o bucată mare de tort. Cu degetele pline de ca­cao răspunde la telefon, în timp ce cea­laltă mînă taie mecanic prăjitura. Pe niș­­te etajere din spatele ei așteaptă să fie mîncate tarte cu vișine, prăjituri cu nucă, mere, cu cremă de ciocolată, lă­mî­ie, gem de prune.

O tornadă într-un pahar de apă

Mi se face sete savurînd din priviri atîtea bunătăți și mă în­drept către cortul celor de la Sălaj. Acolo doi bărbați în costum îi explică unei doam­ne procesul prin care apa de la robinet devine, cu ajutorul filtrului lor, apă potabilă. Doamna pri­veș­te cu ochii mari un pa­har transpa­rent de plastic unde o tornadă în mi­ni­a­tu­ră „mă­tură” toți ger­me­­nii din apă. „Acum apa este oxigenată și as­tfel nu mai ră­mî­ne nici un mi­crob”, i se ex­­pli­că.

Merg pe pașii ce­lor doi preoți pe ca­­re i-am văzut acum ju­mătate de oră și îmi opresc privirea pe săpunurile colo­rate din glicerină, pe care vîn­ză­toa­rea îmi spune că le „fabrică în tăvi precum cozonacul. Adăugăm fo­r­ma, apoi tur­năm glicerina, ca o gla­zu­ră”.

Plec de la ea cu un săpun cu miros de levănțică și cu gîndul la cozonacul despre care mi-a vorbit.

Cristina BABII

Autor:

Opinia Studențească

Revistă săptămînală de actualitate, reportaj și atitudine studențească, editată de studenți ai Departamentului de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”.

Adaugă un comentariu

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top